Pompeo: Suriname heeft VS als een hechte vriend
18 Sep, 00:00
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Michael Pompeo, en president Chan Santokhi tijdens een persconferentie, waar slechts één vraag gesteld mocht worden. (Foto's: Ranu Abhelakh)


Michael Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, heeft benadrukt op een persconferentie dat hij er was om de nieuwe leider van Suriname, president Chan Santokhi, te feliciteren en om na te gaan hoe de hernieuwde relatie voordelig te maken voor Suriname en Amerika. “Suriname has a firm friend in the United States of America” garandeert Pompeo. Santokhi geeft aan, dat in de twee uren dat Pompeo er was, verschillende zaken zijn besproken die de komende weken uitgewerkt zullen worden. 

“Ik ben hier voor een belangrijke reden,” antwoordt Pompeo op een vraag. “Dit land, het Surinaamse volk heeft in mei een keuze gemaakt. Ze hebben gekozen voor democratie, voor wet en recht, voor een belangrijk leider. Dit is wat de Verenigde Staten ondersteunt, hoe dan ook. Dus ik ben hier gekomen om na te gaan op welke manieren we Suriname kunnen ondersteunen om het leven van het volk te verbeteren.” 

Het bezoek is een teken dat de band tussen beide landen steviger wordt, geeft Pompeo aan. Maar ook met de rest van het Caribisch Gebied wil Amerika de banden verstevigen. “We zijn daar heel serieus over. Ik heb gemerkt dat u daar ook heel serieus over bent,” zei de Amerikaanse hoge functionaris, zich richtend tot president Santokhi. Suriname heeft ook een rol te vervullen, meent Pompeo. “We rekenen op Suriname om te helpen in de regio, om een baken van hoop en mogelijkheden te zijn. Er liggen hier trouwens enorme kansen om welvaart en rijkdom voor het eigen volk én de regio te creëren.”  Pompeo deelt mee dat de Verenigde Staten wil helpen met die grote ontwikkeling. 

Adjunct-secretaris Bureau Energy Resources Francis Fannon, ambassadeur Karen Williams, vicepresident/algemeen directeur van Newmont Suriname LLC, Gordon Mountford, minister Michael Pompeo, Surinaams Country Manager bij Apache Corporation Ian Roberts en waarnemend adjunct-secretaris voor Western Hemisphere Affairs Michael Kozak poseren voor de foto. 

“Als het nou gaat om te assisteren met veiligheid of helpen met financiën, we zijn er. We willen goede dingen voor dit land. “That’s why I’m here to congratulate the new president, the new leadership. And to find ways to work together to make life better for the people here in Suriname and the United States.”  Pompeo is intussen naar Guyana vertrokken. Hij zal twee dagen daar vertoeven. Hij heeft ook gesproken met Amerikaanse ondernemers om van hen te horen wat president Donald Trump kan doen om zaken doen in Suriname en in de regio voor hen beter te maken.  

René Gompers
Advertenties