Breaking: VSB verhoogt conversiekoers voor US$ naar SRD 14
04 Sep, 00:05
foto
Het bestuur van de VSB heeft in een circulaire aan zijn leden gevraagd om de conversie-koers te verhogen van SRD 9.50 naar SRD 14 voor de US-dollar.


Het bestuur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) heeft besloten de conversie-koers te verhogen van SRD 9.50 naar SRD 14 voor de US-dollar. Dit naar aanleiding van de toestemming die de minister van Financiën aan de commerciële banken heeft gegeven om bij transacties van de US-dollars een koers te hanteren tussen de SRD 12 en SRD 14 voor de US-dollar. 

Het bestuur van de VSB zegt in een circulaire aan zijn leden dat de aanpassing noodzakelijk is ter voorkomen van verdere koersverschillen en/of koersverliezen bij betalingen van aan de VSB aangeboden facturen in US-dollars. "Het bestuur van de VSB rekent op uw begrip en medewerking met betrekking tot het genomen besluit, schrijft waarnemend VSB-directeur Paul Torilal in de circulaire. 

Minister Armand Achaibersing van Financiën en governor Maurice Roemer van de Centrale Bank van Suriname hadden eerder aangegeven dat de waardevermindering van de SRD onvermijdelijk is. Wanneer dit officieel zal plaatsvinden, is nog niet bekend. De handelsbanken hebben tijdelijk toestemming gekregen om de US-dollar te verkopen voor maximaal SRD 14 indien dat met cash geld gebeurt. 

De maatregel loopt vooruit op de officiële depreciatie (waardevermindering) van de Surinaamse munt. "Deze maatregel is voornamelijk getroffen om de verstoorde kringloop van de cash SRD te herstellen. Dit heeft tevens andere gunstige effecten voor de algemene banken en het publiek, meer in het bijzonder de klanten van de banken", zei Roemer. Eerder hanteerden de banken een koers van SRD 10.40 voor de US-dollar. De officiële richtkoers van de CBvS is nog steeds SRD 7.52 voor de US-dollar. 

Intussen stijgen prijzen in de winkels, vooral van bouwmaterialen drastisch. Cement is verhoogd naar SRD 135 per zak. Een lokale bouwsteen kost al SRD 7. Mensen die bouwen klagen steen en been over de drastische stijging. Verwacht wordt dat wanneer de douanekoers ook omhoog gaat, de goederen nog duurder zullen worden. Brandstof bijvoorbeeld wordt nog steeds geïmporteerd tegen de richtkoers van de CBvS. 
Advertenties

Monday 18 January
Sunday 17 January