Governor CBvS: SRD 14 voor de US$ is tijdelijk
29 Aug 2020, 00:00
foto


De handelsbanken hebben tijdelijk toestemming van de governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Maurice Roemer, om de US-dollar te verkopen voor maximaal SRD 14 indien dat met cash geld gebeurt. De euro-koers wordt afgeleid van de verhouding US$-euro. 

Roemer antwoordt op en vraag van Starnieuws dat het om een tijdelijke maatregel gaat. De maatregel loopt vooruit op de officiële depreciatie (waardevermindering) van de Surinaamse munt. De governor zegt dat de depreciatie van de Surinaamse munt in nauw overleg zal worden vastgesteld met minister Armand Achaibersing van Financiën/regering. 

"Deze maatregel is voornamelijk getroffen om de verstoorde kringloop van de cash SRD te herstellen. Dit heeft tevens andere gunstige effecten voor de algemene banken en het publiek, meer in het bijzonder de klanten van de banken", legt de monetaire autoriteit uit. 

Eerder hanteerden de banken een koers van SRD 10.40 voor de US-dollar. De officiële richtkoers van de CBvS is SRD 7.52 voor de US-dollar. Deze maatregel zal geëvalueerd worden. "Het betreft uitsluitend de verkoop van vreemde valuta tegen uitsluitend cash SRD's", benadrukt de governor. 
Advertenties