Column: Onvoorstelbaar!
27 Aug, 00:59
foto
Tjaronn Chery
(foto:transfermarkt.nl)


Natio heeft zich in november 2019 als winnaar van groep D van de Concacaf Nations league B, geplaatst voor de Goldcup en daardoor promotie naar de Nations league A afgedwongen. Deze prestatie kwam niet uit de lucht vallen, maar was het resultaat van deskundige leiding en de inzet van alle actoren. In de laatste twee duels heeft bondscoach Dean Gorré ook kunnen beschikken over de professionele voetballer met Surinaamse roots Nigel Hasselbaink, die zich manifesteerde als een ware powerhouse. Het optreden van Hasselbaink was één vol zelfvertrouwen en de manier waarop hij en Ivenzo Comvalius een doelpunt tot stand brachten was om kippenvel van te krijgen. Hasselbaink kon zich zonder problemen aanpassen aan de spelersgroep en het klikte meteen tussen hen. Nigel heeft niet neergekeken op de lokale omstandigheden, maar zich geconcentreerd op het grotere doel. Deze houding is niet vanzelfsprekend en heeft duidelijk gemaakt dat Hasselbaink zijn ego geen sta in de weg heeft laten zijn en dat geeft aan dat er hoop is voor het Surinaamse voetbal. Laten we hopen dat hij ook op dit stuk een trendsetter is.

Ten tijde van Hasselbaink's debuut was de enthousiaste Kelvin Leerdam ook hier te lande en popelde om zich dienstbaar te maken aan Natio. Echter bleken administratieve zaken nog niet in orde te zijn, waardoor hij niet in actie kon komen. Volgens de bondscoach zou het drie tot vier maanden duren, voordat het zover zou zijn. Begin 2020 werd de wereld - Suriname inbegrepen -  geconfronteerd met de Covid-19 pandemie, waardoor de bal geruime tijd stil lag. Sinds medio maart werden alle contactsporten verboden. Je zou denken dat dit de gelegenheid bij uitstek was om de ambtelijke molen op volle toeren te laten draaien en zo alle adminstratieve rompslomp af te werken. Niets is echter minder waar. Nu, vijf maanden later luidt de bondsvoorzitter de noodklok: ambtenaren of consultants, die het administratieve werk moeten doen, weigeren dat (red. natiosuriname.com). Na al die maanden zijn slechts Tjaronn Chery's stukken in orde. Dit, terwijl er heel wat professionals zijn die Natio willen komen versterken. Dit is gewoon onvoorstelbaar.

Beseffen deze ambtenaren wel dat Natio door gebruik te maken van de regeling om spelers met Surinaamse roots in te zetten, veel beter voor de dag zal komen? De inbreng van 'powerhouse' Hasselbaink was al zo verrassend, laat staan meer van dat soort. Vooral nu de lokale spelers vanwege de Covid-19 pandemie al maanden geen wedstrijden meer hebben gespeeld, is het de gelegenheid bij uitstek om deze kans met beide handen aan te grijpen. Gevierde voetballers als Diego Biseswar, Myenty Abena, Mitchell Donald, Warner Hahn, de eerder genoemde Kelvin Leerdam, Tjaronn Chery en anderen, staan te popelen om aan te sluiten bij Natio. Leg ze alsjeblieft geen strobreed in de weg, zodat ze ook deze droom waar kunnen maken. Werk met voortvarendheid aan hun stukken, zodat ze gepresenteerd kunnen worden aan het Surinaamse publiek!

Mireille Hoepel
Advertenties