Bolivia: Evo Morales aangeklaagd voor verkrachting
21 Aug 2020, 18:33
foto
Evo Morales leeft in ballingschap in Argentinië, na omstreden verkiezingen in 2019. (Getty Images)


Het Boliviaanse ministerie van Justitie heeft een strafklacht ingediend tegen voormalig president Evo Morales wegens wettelijke verkrachting en mensenhandel. De stap komt nadat er in landelijke media foto's zijn gepubliceerd van de 60-jarige ex-leider met een jonge vrouw die naar verluidt op dat moment minderjarig was. Morales heeft geen commentaar gegeven op de beschuldigingen.

Morales was president van 2006-2019 en leeft in ballingschap in Argentinië na een omstreden verkiezing in november.
De linkse leider trad af na grote protesten tegen de verkiezingsresultaten van vorig jaar, en een rechtse interim-regering nam de leiding.

Tijdens zijn ballingschap is Morales beschuldigd van een reeks misdrijven. Een vermeende relatie tussen Morales en een 19-jarige vrouw die pas werd geïdentificeerd als N.M. begon toen ze minderjarig was.

Vice-minister Guido Melgar vertelde donderdag op een persconferentie dat foto's gemaakt met een mobiele telefoon van één van de familieleden van de vrouw haar laten zien tijdens een reis met Morales. "Het merkwaardige hier is dat ze op dat moment minderjarig was en zoals we allemaal weten, had ze toestemming van haar ouders nodig om te reizen als een minderjarige zou reizen," zei hij.

Ze was 14 toen ze naar verluidt de president op reis ging vergezellen, meldt het Spaanse persbureau EFE. De rol van het gezin van de jonge vrouw bij het zogenaamd ‘toestaan’ dat Morales als minderjarige met haar reist, wordt ook onderzocht, zei Melgar. Hij merkte op dat de regering niet weet waar N.M is, maar over bewijs beschikt dat haar familie Argentinië heeft bezocht, waar Morales woont.

Volgens de Boliviaanse wet is verkrachting strafbaar met twee tot zes jaar gevangenisstraf en mensenhandel met vijftien jaar.

Evo Morales was één van de langstzittende leiders van Latijns-Amerika met bijna 14 jaar als president van Bolivia. Geboren in een landelijk dorp in de westelijke regio Oruro in een gezin van de Aymara-groep, werd hij de eerste inheemse leider van het land. Inheemse volkeren vormen ongeveer tweederde van de bevolking.

Hij maakte deel uit van de "roze getijde" van linkse leiders in Latijns-Amerika die welvaartsverdeling en meer macht beloofde voor historisch onderdrukte groepen. Sinds zijn aantreden is de extreme armoede gedaald van 38% in 2006 naar 17% in 2018, maar critici zeiden dat de niveaus in zijn laatste twee jaar in functie weer zijn gestegen.

Na een controversieel besluit van het grondwettelijk hof om de limieten voor de presidentiële termijn te schrappen, liep Morales in oktober 2019 voor de vierde opeenvolgende ambtstermijn. De verkiezingsuitslag werd betwist en de belangrijkste rivaal van Morales, Carlos Mesa, protesteerde luid, wat leidde tot wekenlange onrust in heel Bolivia.
Advertenties

Friday 26 April
Thursday 25 April
Wednesday 24 April