Mexico: Corruptieonderzoek voormalige president Peña Nieto
12 Aug 2020, 22:30
foto
Enrique Peña Nieto was van 2012 tot 2018 president van Mexico. (Foto: AFP)


Aanklagers in Mexico hebben een corruptieonderzoek geopend tegen de voormalige president Enrique Peña Nieto. De aanklacht komt nadat Emilio Lozoya, het ex-hoofd van het staatsenergiebedrijf, Peña Nieto beschuldigde van het aannemen van miljoenen dollars aan steekpenningen en het omkopen van parlementsleden.

Lozoya werd vorige maand uit Spanje uitgeleverd aan Mexico om terecht te staan ​​voor beschuldigingen van corruptie in verband met de Braziliaanse bouwgigant Odebrecht. Peña Nieto, die in functie was van 2012 tot 2018, heeft tot dusver geen opmerkingen gemaakt.

Vorig jaar zei een getuige tijdens een Amerikaans proces tegen Joaquín "El Chapo" Guzmán, de koning van het drugskartel in Mexico, dat Peña Nieto steekpenningen van US$ 100 miljoen had aanvaard van de gangster. De ex-president heeft geen commentaar gegeven op die aantijging, maar hij heeft eerdere aantijgingen van corruptie van de hand gewezen.

Emilio Lozoya
Lozoya was een voormalig topfunctionaris tijdens de campagne van Peña Nieto in 2012 en van 2012 tot 2016 hoofd van de staatsoliegigant Pemex. Lozoya zei dat Peña Nieto en voormalig minister van Financiën, Luis Videgaray, hem hadden opgedragen meer dan 4 miljoen dollar aan steekpenningen van Odebrecht naar de presidentsverkiezingen van 2012 te sluizen.

Emilio Lozayo (r) werd uitgezet van Spanje nadat hij was overeengekomen om mee te werken met de aanklagers. (Foto: Reuters)

In een tweede bewering zei Lozoya dat Peña Nieto en Videgaray, eenmaal aan de macht, een vergelijkbaar bedrag gebruikten om wetgevers om te kopen om ervoor te zorgen dat een cruciale energiewetgeving door het parlement werd goedgekeurd. Lozoya zei dat hij vier getuigen kon inbrengen, evenals video- en andere documenten om zijn beschuldigingen te staven. Lozoya was één van de machtigste figuren in Mexico toen hij de adviseur van de president was.

Noch Peña Nieto, noch Videgaray hebben gereageerd op de specifieke aantijgingen tegen hen. Ze zijn nergens voor aangeklaagd. De Mexicaanse procureur-generaal Alejandro Gertz vond de getuigenis echter belangrijk genoeg om een ​​onderzoek naar de zaak te starten.

In het verleden is geen enkele voormalige president in Mexico naar de gevangenis gegaan, ondanks dat opeenvolgende regeringen werden besmet door wijdverbreide corruptie, zegt Will Grant, correspondent van de BBC in Mexico. De zittende president Andrés Manuel López Obrador had eerder gezegd dat hij er geen voorstander van was om aanklachten tegen zijn voorganger in te dienen, maar zou afgaan op elk besluit van de procureur-generaal.
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March
Saturday 16 March