Regering Libanon stapt op na verwoestende explosie
De spanningen in het land zijn hoog opgelopen na de enorme explosie in de haven van Beiroet, waarbij volgens de laatste cijfers ongeveer 200 mensen omkwamen en 6.000 anderen gewond raakten. "Deze misdaad" was het resultaat van corruptie die "groter is dan de Staat", zei Diab in een verklaring op de televisie. Hij voegde eraan toe dat hij "een stap terug" deed, zodat hij achter de mensen kon staan "en de strijd om verandering samen met hen kon voeren".
"Ik verklaar vandaag het ontslag van deze regering. Moge God Libanon beschermen", zei Diab, de laatste zin drie keer herhalend.
De ontwikkelingen volgen op een weekend van boze, gewelddadige protesten tegen de gevestigde orde, waarbij 728 mensen gewond raakten en een politieagent werd gedood tijdens een hardhandig optreden door veiligheidstroepen.
Door analyse van video's en afbeeldingen van de veiligheidsreactie door het leger en mannen in burger op de dag, en onderzoek van medische documenten en interviews met artsen die de gewonden behandelden, stelde Al Jazeera vast dat veiligheidstroepen de internationale normen voor het gebruik van geweld overtreden.
Politieke en economische hervormingen
De ramp van 4 augustus, die werd veroorzaakt door zeer explosief ammoniumnitraat dat meer dan zes jaar in de haven van Beiroet werd opgeslagen, heeft de woede van de bevolking en de politieke woede aangewakkerd in een land dat al kampt met een grote economische crisis. De meeste Libanezen geven de schuld voor de explosie aan de corruptie en verwaarlozing van hun leiderschap. De ramp heeft naar schatting US$ 15 miljard aan schade aangericht en heeft bijna 300.000 mensen dakloos gemaakt.
Sinds oktober zijn er massademonstraties geweest waarin het vertrek van de gehele sektarische leiding werd geëist wegens diepgewortelde corruptie, incompetentie en wanbeheer. Maar de heersende oligarchie heeft de macht zo lang vastgehouden - sinds het einde van de burgeroorlog in 1990 - dat het moeilijk is om een geloofwaardige politieke figuur te vinden die niet besmet is door connecties met hen.
Hoewel het aftreden van Diab na de ramp onvermijdelijk leek, leek hij niet bereid te vertrekken en hield hij pas twee dagen geleden een toespraak op televisie waarin hij aanbood om twee maanden aan te blijven om verschillende facties het eens te laten worden over een routekaart voor hervormingen. Maar de druk vanuit zijn kabinet bleek te groot.
Zondag hebben wereldleiders en internationale organisaties bijna 300 miljoen dollar aan humanitaire noodhulp toegezegd aan Beiroet, maar ze waarschuwden dat er geen geld beschikbaar zou komen, totdat de Libanese autoriteiten zich hebben gecommitteerd aan de politieke en economische hervormingen die door het volk worden geëist.
Rami Khouri, een professor aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, beschreef de ontwikkelingen van de afgelopen week als "een historisch keerpunt in het moderne politieke bestuur van Libanon", dat wil zeggen "nog maar aan het begin".
Khouri zei dat er momenteel in wezen twee belangrijke krachten in Libanon zijn: 'De ene is Hezbollah en zijn naaste bondgenoten, en de andere is de protestbeweging, of de revolutie zoals ze zichzelf noemen - dit zijn allerlei soorten mensen, maar ze vertegenwoordigen wel de meerderheid van de populatie."
"De vraag is of er nu serieuze onderhandelingen zullen komen", zei hij, erop wijzend dat de vorming van "een hybride regering" met de taak om de kritieke problemen van Libanon aan te pakken, waarschijnlijk zou zijn. "Ze zullen het eens moeten worden over de vraag of de overgangsregering die binnenkomt een serieuze hervormingsregering is, met 'schone' en efficiënte mensen die de steun kunnen krijgen van de internationale gemeenschap en een snelle deal kunnen sluiten met het IMF."
Vandaag
-
10:11
Gezin gekneveld bij brute overval
-
09:27
Kan Suriname kiezen tussen China en de VS?
-
07:31
Raadsman Lobo: Er vindt willekeur plaats van OM in de vervolging
-
05:33
Bewolkt vandaag met kans op middagbuien
-
03:47
China wijst kritiek VS over invloed in Suriname van de hand
-
02:45
Voorbereidingen inauguratie Simons en Rusland in volle gang
-
00:48
Getuige in strafzaak politieagenten Pikin Saron weer niet verschenen
-
00:00
Geen ambtelijke status en dubbele salarissen meer voor DNA-leden
Gisteren
- Open brief aan het nieuwe parlement
- Dodental in Texas stijgt na verwoestende overstromingen
- Somohardjo niet bang voor strafrechtelijk onderzoek CLAD-rapport door pg
- Hess trekt zich terug uit Blok 59 in Surinaams zeegebied
- De waarheid, de werkelijkheid en de leugen
- Betalingsregeling en schuldenkwijtschelding voor radio- en tv-sector
- Personeel CBvS voert prikactie: Eist duidelijkheid over cao-onderhandelingen
- Eenheid van kabinetsbeleid grootste uitdaging regering-Simons
- Santokhi wordt Assembleelid na presidentschap
- Wisselvallig weer vandaag: vochtig en warm
- Trumps deadline voor invoertarieven: Wat betekent dit voor de wereldhandel?
- Column: De pers is geen vijand, maar waakhond van de democratie
- Padieboeren eisen terstond uitbetaling achterstallige subsidiegelden
Eergisteren
- Santokhi en Simons voeren overleg over soepele machtsoverdracht
- Ex-man valt vrouw aan met houwer en pleegt daarna suïcide
- Petronas voegt Roystonea-2 toe aan offshore boorcampagne in Suriname
- Brics-landen wijzen 'anti-Amerikaanse' beschuldiging van Trump af
- Man brengt vrouw levensbedreigende kapverwondingen toe
- Politie zoekt Furjel Leandro Simons voor betrokkenheid drugshandel
- Na verkiezing van met inheemse kalmte licht uitstralende ‘Tante Jenny’:
- VHP zal nieuwe regering opbouwend maar kritisch ondersteunen
- Adhin: Simons en Rusland krijgen volledige parlementaire steun
- Ook vandaag regen en onweersbuien
- Rusland: Vp-schap is geen beloning, maar een opdracht voor Suriname
- Column: Waar aasgieren regeren en reigers waken
- Simons: Presidentschap is geen beloning, maar werk