Regering Libanon stapt op na verwoestende explosie
11 Aug, 02:46
foto
De Libanese premier Hassan Diab (r) dient zijn ontslag in bij president Michel Aoun in het presidentieel paleis in Baabda, Libanon. (Foto via Reuters)


De Libanese regering is teruggetreden toen premier Hassan Diab de endemische corruptie de schuld gaf van een verwoestende explosie die vorige week door de hoofdstad scheurde. President Michel Aoun heeft maandag het ontslag van Diab geaccepteerd. Hij vroeg de regering om als conciërge te blijven, totdat er een nieuw kabinet werd gevormd.

De spanningen in het land zijn hoog opgelopen na de enorme explosie in de haven van Beiroet, waarbij volgens de laatste cijfers ongeveer 200 mensen omkwamen en 6.000 anderen gewond raakten. "Deze misdaad" was het resultaat van corruptie die "groter is dan de Staat", zei Diab in een verklaring op de televisie. Hij voegde eraan toe dat hij "een stap terug" deed, zodat hij achter de mensen kon staan ​​"en de strijd om verandering samen met hen kon voeren".

"Ik verklaar vandaag het ontslag van deze regering. Moge God Libanon beschermen", zei Diab, de laatste zin drie keer herhalend.

De ontwikkelingen volgen op een weekend van boze, gewelddadige protesten tegen de gevestigde orde, waarbij 728 mensen gewond raakten en een politieagent werd gedood tijdens een hardhandig optreden door veiligheidstroepen.
Door analyse van video's en afbeeldingen van de veiligheidsreactie door het leger en mannen in burger op de dag, en onderzoek van medische documenten en interviews met artsen die de gewonden behandelden, stelde Al Jazeera vast dat veiligheidstroepen de internationale normen voor het gebruik van geweld overtreden.

Politieke en economische hervormingen
De ramp van 4 augustus, die werd veroorzaakt door zeer explosief ammoniumnitraat dat meer dan zes jaar in de haven van Beiroet werd opgeslagen, heeft de woede van de bevolking en de politieke woede aangewakkerd in een land dat al kampt met een grote economische crisis. De meeste Libanezen geven de schuld voor de explosie aan de corruptie en verwaarlozing van hun leiderschap. De ramp heeft naar schatting US$ 15 miljard aan schade aangericht en heeft bijna 300.000 mensen dakloos gemaakt.

Sinds oktober zijn er massademonstraties geweest waarin het vertrek van de gehele sektarische leiding werd geëist wegens diepgewortelde corruptie, incompetentie en wanbeheer. Maar de heersende oligarchie heeft de macht zo lang vastgehouden - sinds het einde van de burgeroorlog in 1990 - dat het moeilijk is om een ​​geloofwaardige politieke figuur te vinden die niet besmet is door connecties met hen.

Hoewel het aftreden van Diab na de ramp onvermijdelijk leek, leek hij niet bereid te vertrekken en hield hij pas twee dagen geleden een toespraak op televisie waarin hij aanbood om twee maanden aan te blijven om verschillende facties het eens te laten worden over een routekaart voor hervormingen. Maar de druk vanuit zijn kabinet bleek te groot.

Zondag hebben wereldleiders en internationale organisaties bijna 300 miljoen dollar aan humanitaire noodhulp toegezegd aan Beiroet, maar ze waarschuwden dat er geen geld beschikbaar zou komen, totdat de Libanese autoriteiten zich hebben gecommitteerd aan de politieke en economische hervormingen die door het volk worden geëist.

Rami Khouri, een professor aan de Amerikaanse Universiteit van Beiroet, beschreef de ontwikkelingen van de afgelopen week als "een historisch keerpunt in het moderne politieke bestuur van Libanon", dat wil zeggen "nog maar aan het begin".

Khouri zei dat er momenteel in wezen twee belangrijke krachten in Libanon zijn: 'De ene is Hezbollah en zijn naaste bondgenoten, en de andere is de protestbeweging, of de revolutie zoals ze zichzelf noemen - dit zijn allerlei soorten mensen, maar ze vertegenwoordigen wel de meerderheid van de populatie."

"De vraag is of er nu serieuze onderhandelingen zullen komen", zei hij, erop wijzend dat de vorming van "een hybride regering" met de taak om de kritieke problemen van Libanon aan te pakken, waarschijnlijk zou zijn. "Ze zullen het eens moeten worden over de vraag of de overgangsregering die binnenkomt een serieuze hervormingsregering is, met 'schone' en efficiënte mensen die de steun kunnen krijgen van de internationale gemeenschap en een snelle deal kunnen sluiten met het IMF."
Advertenties

Monday 28 September
Sunday 27 September
Saturday 26 September