Newmont en Haukes NV bevestigen opslag ammoniumnitraat
07 Aug 2020, 18:44
foto


Newmont Suriname en Haukes NV bevestigen dat ammoniumnitraat in Paramaribo is opgeslagen. Er zijn alarmbellen in de samenleving gaan rinkelen na de enorme ramp in Libanon die meer dan 145 mensen het leven heeft gekost. Er zijn meer dan 5.000 gewonden. De bedrijven delen mee dat de import en opslag in overeenstemming met nationale en internationale veiligheidsregels plaatsvinden.

Het gehele importproces vindt plaats volgens de toepasselijke Surinaamse regelgeving, terwijl de opslagfaciliteit is goedgekeurd door het Nationaal Leger als de expert in Suriname voor de opslag van dit type materiaal. Daarnaast is de opslag te allen tijde in overeenstemming met de veiligheidseisen aangegeven in de ‘Material Safety Data Sheets’ (MSDS). Dit document bevat de informatie met betrekking tot veiligheid en gezondheid voor het gebruik van deze stof.

Ammoniumnitraat is een stof die meestal als kunstmest wordt gebruikt. Als zodanig wordt het over de hele wereld getransporteerd, opgeslagen en gebruikt, met name ook in Suriname. In de normale vorm is ammoniumnitraat niet gevaarlijk en niet ontvlambaar, zolang het wordt opgeslagen in een ruimte met voldoende ventilatie en ook andere veiligheidsvoorschriften in acht worden genomen.

Haukes heeft veel ervaring met het veilig opslaan van ammoniumnitraat, en is sinds juli ook belast met de opslag van ammoniumnitraat voor Newmont Suriname in een daarvoor bestemde opslag faciliteit in Paramaribo. Als onderdeel van het normale proces voor alle consumptiegoederen wordt een deel bestemd voor direct gebruik opgeslagen op de mijn, en de resterende voorraad op een centrale opslagplaats. Newmont Suriname en haar zakenpartner Haukes zullen blijven samenwerken met de relevante belanghebbenden om een veilige behandeling en opslag van het ammoniumnitraat te garanderen.

Starnieuws verneemt dat diverse instanties, waaronder het Directoraat Nationale Veiligheid, zich buigen over deze kwestie. Er worden enkele spoedbesprekingen gehouden, waarna de komende week meer duidelijkheid komt in deze situatie. Naast Newmont heeft ook Iamgold ammoniumnitraat opgeslagen in magazijnen. Het gaat in totaal voor beide goudbedrijven om een paar duizend ton.  
Advertenties

Tuesday 05 July
Monday 04 July
Sunday 03 July