Hasrat: Tide na mi dey, tide mi na dagu
05 Aug 2020, 02:51
foto
Humphrey Hasrat, de op non-actief gestelde medisch directeur van het SZF, levert de dienstauto en andere spullen in. (Foto's:
René Gompers)


Op het nieuwe parkeerterrein van SZF gaat de op non-actief gestelde medisch directeur Humphrey Hasrat, na of hij al zijn persoonlijke spullen die hij op kantoor had, heeft teruggekregen. De Toyota Vitz is vol gepropt met een vaas, een zak medicijnen, boeken, kunstwerken en een paar volle dozen. “Ala dagu abi en dey,” luidt de tekst op een van de stukken. “Tide na mi dey, tide mi na dagu,” merkt Hasrat op. Hij moest eigendommen van SZF uiterlijk dinsdag inleveren wat hij ook heeft gedaan maar niet zoals hij dat graag wilde. “Onbeschoft dit, maar ik hoop dat ik de kans krijg om de dienst en de administratie behoorlijk over te dragen,” geeft hij aan.

Hasrat, SZF-directeur Ricky Kromodihardjo en SZF-medisch inspecteur Rudrakanth Oemraw zijn de afgelopen dagen op non-actief gesteld. Al sinds de vorige regeringsperiode is het SZF beschuldigd van wantoestanden organisatorisch, financieel en in de  medische zorg. De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en andere zorgorganisaties hebben vaak het SZF ervan beschuldigd mede veroorzaker te zijn van de crisis in de medische sector.  VMS heeft vaker het vertrek van Hasrat geëist. “Ze zullen wel blij zijn, ze klappen in hun handjes,” merkt Hasrat op. “De vraag is of mijn vertrek gaat leiden naar een betere gezondheidszorg. Als dat zo is zal ik mijn hoofd buigen. We zullen zien.”

“Ik ben niet controversieel geweest,” zegt Hasrat. “Ik heb hard en zakelijk een aantal dingen laten zien en met feiten onderbouwd. Tot nu toe heeft niemand me gezegd dat ik leugens heb verteld. Als ik praat over exorbitante declaraties kan ik het onderbouwen.” Hasrat geeft aan dat hij een goede erfenis achterlaat.  “In de jaren 80 heb ik het concept van 5 medicijnen per recept teruggebracht naar 2. De overheid heeft hierdoor miljarden bespaard. En nu laat ik als ‘lecgacy’ achter  een huisartsenpost en een 24 uurs apotheek. Niet alles wat ik wilde doen, is gelukt. Er was veel kritiek. Maar ik heb nooit leugens verteld.”


Hasrat heeft een Toyota Hilux Revo en een laptop ingeleverd bij waarnemend directeur Jolanda Pronk. Hij had liever dat de overhandiging  bij het SZF-hoofdkantoor was geweest. Hij was eerder geïnstrueerd door Pronk om het gevraagde in te leveren  bij het secretariaat van het ministerie van Volksgezondheid. Ook is hem verboden het terrein van SZF-hoofdkantoor te  betreden en contact te hebben met de mensen daar. Hasrat heeft zich daar heftig, hoewel schriftelijk, tegen verzet. Uiteindelijk zijn de spullen bij een parkeerplaats ingeleverd, het contact met het personeel is nog altijd verboden. Hasrat heeft de pers uitgenodigd om bij de overhandiging aanwezig te zijn om “elke vorm van ruis over de spullen te voorkomen”.  Zijn advocaat, Edward Redjopawiro, was ook aanwezig.

“Ik neem Pronk niet kwalijk, de nieuwe regeerders hebben andere inzichten,” geeft Hasrat aan. “Ik zou haar nu zelfs een brasa willen geven en bloemen. Ik had graag gewild om behoorlijk afscheid te nemen.” Pronk gaat niet in op vragen of SZF in problemen zit. Ze geeft aan dat er een onderzoek gaande is. Oemraw is ook aanwezig. “Ik heb ook een brief gehad waarbij ik vanwege beleidsinzichten op non-actief ben gesteld. Heel vaag,” deelt hij mee. “Ik had een laptop in mijn bezit met gevoelige informatie; onderzoek naar fraude bij specialisten en informatie van patiënten. Ik ben geblokkeerd op de server en kon de informatie dus niet veiligstellen. Ik heb het aan het SZF overgedragen en  uitgelegd dat zij aansprakelijk zijn voor als er iets uitlekt.”

Hasrat gaat ervan uit dat al zijn spullen zijn teruggegeven. Een portret en een vaas worden verplaatst naar de auto van Oemraw. Hij benadrukt dat hij na de verkiezingen van 25 mei bij SZF zou stoppen. Het is alleen niet gegaan zoals hij zich had voorgesteld, geeft hij weer aan. Maar stil gaat Hasrat niet zitten: “Ik heb nog veel te doen, er zijn zoveel projecten waar ik aan verbonden ben. Maar voor nu ga ik eerst een borreltje pakken.” Dan roept hij naar de man die hem in de dienstauto rondreed. “Hij was mijn chauffeur al voordat ik bij SZF kwam,” legt Hasrat uit. “SZF heeft hem toen overgenomen. Maar als ze hem bedanken kom ik hem halen.” De chauffeur Imro zorgt ervoor dat alles in orde is voordat Hasrat plaatsneemt in de auto en ze wegrijden van het terrein.

René Gompers
Advertenties