Covid-19: Meeste geïnfecteerden in middelbare leeftijd
18 Jul 2020, 04:23
foto
Het aantal met Covid-19 besmette mensen naar leeftijd. In de middelbare leeftijd zijn de meeste mensen. De leeftijd waarbij meer doden vallen is wel 60*. (Bron: R.Ori/BOG)


Epidemioloog Radjesh Ori, verbonden aan het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), heeft in een presentatie vrijdag tijdens de Covid-update meegedeeld dat vooral in de middelbare leeftijd de meeste geïnfecteerden zijn. Van het aantal besmette personen zijn mensen boven de 60 ongeveer 12%. De besmettingen nemen nog steeds toe. De lijn gaat verticaal omhoog, wat inhoudt dat de gevallen snel stijgen. 

In de groep van 60+ blijken de meeste doden juist uit deze groep komen. De kans om het leven te laten is voor deze groep vele malen groter dan de rest, legt Ori uit. Van het totaal aantal besmette personen is 57.2% man en 42.8% vrouw. Het patroon blijft hetzelfde. De zorgwekkende gevallen zijn in het oosten van het land en Paramaribo. In Brokopondo zijn de meeste cases van Rosebel Gold Mines. 

Wat Paramaribo betreft, was de concentratie eerst in noord en zuid, maar nu zijn ook mensen in andere ressorten besmet geraakt. De meeste gevallen zijn in Paramaribo, gevolgd door Wanica en Commewijne. In feite is het probleem in Marowijne veel groter dan Paramaribo, als gekeken wordt naar het aantal inwoners. In het oosten van het land wonen er minder mensen, waardoor de besmetting in percentages uitgedrukt hoger is dan in Paramaribo. 


Infectioloog Stephen Vreden zegt dat de toename van de Covid-19 gevallen reden tot ongerustheid geeft. Woensdag is een sprong gemaakt naar 79 gevallen. Het zijn volgens Vreden lang niet alleen gevallen uit Paramaribo. Er komen ook steeds meer gevallen die uit het zuid-oosten van het land komen. In Paramaribo is er wel een stijging, maar het gaat niet om een massale uitbraak, zoals die in Frans-Guyana en Brazilië zijn. Er moet alles aan gedaan worden om te voorkomen dat Suriname naar duizenden gevallen gaat. Dit kan alleen bereikt worden als iedereen heel hard aan werkt. Voorlopig geen feesten houden. De twee meter afstand en mondkapjes zijn belangrijk om de massale uitbraak te voorkomen. Dit zou de maatschappij volledig ontwrichten. "De enige partij die dat kan voorkomen, zijn wij de individuele mensen", stelt Vreden. "Wij kunnen dit alleen met z'n allen voorkomen". 
Advertenties

Wednesday 01 May
Tuesday 30 April
Monday 29 April