Covid-19 treft talrijke Latijns-Amerikaanse leiders
11 Jul, 16:19
foto
De Braziliaanse president, Jair Bolsonaro, is geïnfecteerd met het nieuwe coronavirus...


De pandemie van Covid-19 raast door het leiderschap van Latijns-Amerika, met nog twee presidenten en machtige functionarissen die deze week positief zijn getest op het nieuwe coronavirus, wat een destabiliserend nieuw element toevoegt aan de volksgezondheid en de economische crisis in de regio. In Brazilië kondigde de 65-jarige president Jair Bolsonaro dinsdag aan dat hij was geïnfecteerd. Hij zei ook publiekelijk dat hij hydroxychloroquine, het onbewezen malariamedicijn dat hij promoot als behandeling voor Covid-19, gebruikt.

De 53-jarige interim-president van Bolivia, Jeanine Añez, maakte donderdag haar eigen diagnose openbaar, waardoor haar toch al problematische politieke ideeën in twijfel werden getrokken.

En in Venezuela zei de 57-jarige socialistische partijchef Diosdado Cabello donderdag op Twitter dat ook hij positief had getest. Cabello wordt beschouwd als de op één na machtigste persoon van het land. Een ander machtig figuur, de Venezolaanse minister van Olie, Tarek El Aissami, kondigde vrijdag aan dat hij het virus heeft.

In een Associated Press-overzicht van officiële verklaringen van overheidsfunctionarissen in Latijns-Amerika werden ten minste 42 bevestigde gevallen van het nieuwe coronavirus aangetroffen bij leiders, variërend van presidenten tot burgemeesters van grote steden, evenals tientallen, waarschijnlijk honderden, functionarissen uit kleinere steden en dorpen. In de meeste gevallen herstelden hoge ambtenaren en zijn ze weer aan het werk. Maar verschillende worstelen nog steeds met de ziekte.

Veel leiders hebben hun diagnose gebruikt om het publiek op te roepen om voorzorgsmaatregelen zoals sociale afstand en gezichtsbedekking te verhogen. Maar net als Bolsonaro hebben sommigen de aandacht gevestigd op onbewezen behandelingen met mogelijk schadelijke bijwerkingen.

De minister van Binnenlandse Zaken van El Salvador, Mario Durán, werd op 5 juli gediagnosticeerd en werd het tweede kabinetslid dat ziek werd. "Ik vraag u nu meer dan ooit om thuis te blijven en alle preventiemaatregelen te nemen", zei hij na zijn diagnose. "Bescherm uw gezin." Durán werd vrijdag thuis behandeld.

De president van Honduras, Juan Orlando Hernández, maakte op 16 juni bekend dat hij en zijn vrouw positief hadden getest, samen met twee andere mensen die nauw met het paar hadden samengewerkt. De volgende dag werd de 51-jarige Hernández in het ziekenhuis opgenomen nadat artsen hadden vastgesteld dat hij longontsteking had. De ziekte van de president kwam toen de pandemie zich verspreidde van een vroeg epicentrum in de noordelijke stad San Pedro Sula naar de hoofdstad Tegucigalpa, waar de infecties toenamen.

Hernández zei dat hij was begonnen met wat hij de 'MAIZ-behandeling' noemde, een experimentele en onbewezen combinatie van microdacyn, azithromycine, ivermectine en zink die zijn regering promoot als een betaalbare manier om de ziekte aan te pakken. Hij werd op 2 juli ontslagen uit het ziekenhuis.

De openbaring dat Cabello - wiens bevelhebbende stem elke woensdag resoneert in de Venezolaanse ether op zijn wekelijkse televisieshow - Covid-19 zal waarschijnlijk een ontnuchterende impact hebben op de vele mensen die dachten dat hun geïsoleerde land relatief afgeschermd was van het virus, zei Luis Vicente León , een Venezolaanse politieke analist.

Venezuela - al grotendeels afgesloten voor Covid-19 naar de buitenwereld - heeft veel minder geregistreerde gevallen dan veel andere landen in Latijns-Amerika, hoewel het aantal nieuwe bevestigde infecties de afgelopen weken gestaag is toegenomen.

Cabello zei dat hij geïsoleerd was tijdens de behandeling. Een dag eerder had hij zijn normale tv-optreden geannuleerd en vertelde hij volgers dat hij tegen 'sterke allergieën' vocht. Er is geen informatie vrijgegeven over de vraag of Cabello in het ziekenhuis is opgenomen of wat voor soort medische zorg hij krijgt. Venezuela wordt beschouwd als één van de minst voorbereide landen ter wereld om de pandemie het hoofd te bieden. Ziekenhuizen hebben routinematig een tekort aan basisvoorzieningen zoals water, elektriciteit en medicijnen. "Ik denk dat dit aantoont dat Venezuela op dezelfde route ligt als alle andere landen", zei León.

In het Caribisch gebied heeft Luis Abinader, de nieuw gekozen president van de Dominicaanse Republiek, tijdens zijn campagne het virus opgelopen en inmiddels hersteld.

Net als Bolsonaro hebben veel Latijnse leiders een schema van openbare optredens bijgehouden, ook al is de regio één van de zwaarst getroffen ter wereld geworden. Dat vormt een groeiend risico voor het bestuur in de regio, zegt Felicia Knaul, hoogleraar geneeskunde die het Institute for Advanced Study of the Americas aan de Universiteit van Miami leidt.

"We proberen onze zorgverleners veilig te houden. Hetzelfde geldt voor onze regeringsleiders. We willen geen ziek kabinet en in het ziekenhuis. Het zou enorm destabiliserend zijn in een situatie die al extreem onstabiel is," zei ze. "Dat is een reden waarom in het openbaar zijn tenzij iedereen om je heen maskers draagt, ​​gevaarlijk is. Ze moeten verantwoordelijk zijn."

De Guatemalteekse president Alejandro Giammattei plaatste donderdag zijn hele kabinet en hun staf in quarantaine nadat één van zijn ministers positief was getest.

In Bolivia zeiden functionarissen dat de interim-president Añez geen symptomen vertoonde en dat zij vrijdag in haar officiële residentie in een goed humeur was.
Minstens zes andere Boliviaanse ministers en viceministers zijn besmet en ten minste acht personeelsleden.

Covid-19 verspreidt zich snel in Bolivia en overweldigt het toch al zwakke medische systeem en hebben de begrafenisdiensten gebracht tot het punt waar families in de centrale stad Cochabamba begrafenissen op straat hebben gehouden. Nu het land in crisis verkeert, hebben sommige peilingen Añez op de laatste plaats gezet in een presidentiële race waarin drie kandidaten meedingen. De verkiezingen worden in september gehouden. Añez, die aantrad nadat president Evo Morales vorig jaar tijdens nationale onrust was verdreven, heeft geen vicepresident en, als ze niet meer kon dienen, is de volgende in de lijn van de opvolging Senaatsvoorzitter Eva Copa, een lid van Morales' partij en een bittere tegenstander van Añez.