Zijne Excellentie Ronnie Brunswijk
Wie gedacht had dat de onderhandelingen voor het vormen van een nieuwe coalitie vlekkeloos zouden verlopen, heeft zich vergist. Binnen de samenwerkende politieke partijen was onenigheid ontstaan over de kandidatuur van Ronnie Brunswijk als voorzitter van De Nationale Assemblee en nu nog meer als kandidaat voor het vicepresidentschap. Ook binnen de samenleving zijn de discussies losgebroken.
De reacties op social media zijn niet mals. Brunswijk is een drugsveroordeelde, moordenaar, bankrover en ook nog hebzuchtig. Tevens is hij de Nederlandse taal niet machtig. Dankzij het oneerlijk kiesstelsel heeft de ABOP zoveel zetels behaald. Op grond van bovengenoemde feiten kan hij het vicepresidentschap niet voor zichzelf opeisen.
Aan de hand van feiten en omstandigheden zal ik proberen genoemde bezwaren aan een nadere beschouwing te onderwerpen.
Het kiesstelsel
Het huidige kiesstelsel dateert niet van vandaag. Jarenlang hebben Marrons gestemd op 'niet Marron' politieke partijen en moesten als resultaat daarvan genoegen nemen met de kruimels. De methode van verdeel en heers werd toepast, om de Marrons, achter te houden in het vormen van een eenheid. De Marrons hebben dit ingezien. Het tij is gekeerd en nu wordt er moord en brand geschreeuwd.
Bankrover
Kort na de staatsgreep van 1980 trad Brunswijk vrijwillig in dienst van het Nationaal Leger, waar hij snel carrière maakte. Na het succesvol afronden van een commando opleiding in Cuba, werd hij als lijfwacht toegevoegd aan de veiligheidsdienst van Desi Bouterse. In 1984 kreeg Brunswijk ruzie met Paul Bhagwandas om een loonkwestie, welke heeft geleid tot het ontslag van eerstgenoemde. Toen Brunswijk om rekenschap vroeg en duidelijk maakte dat hij een gezin te verzorgen had, zou Bhagwandas geantwoord hebben: ”Geen gelul, je bent ontslagen. Dan ga je maar stelen.” Ik wil het niet goed praten, maar wat verwacht je van een lijfwacht die zijn leven dagelijks op het spel zet voor zijn meerdere, om zo een behandeling te moeten ondergaan. Dat is geesten oproepen die niet bezworen kunnen worden en zie daar het resultaat van dit advies.
Drugsdealer
Op 20 juli 1986 overviel het Jungle Commando onder leiding van Ronnie Brunswijk de militaire post te Stolkertsijver en nam 11 militairen gevangen. De Binnenlandse Oorlog is begonnen. Nederland zag in Brunswijk de man om Bouterse te kunnen bestrijden. Hij kreeg materiële en financiële steun van Nederland. Zelfs huurlingen werden ingezet. Brunswijk was ineens Robin Hood. Hij kreeg vrije toegang tot Nederland om hoge politici en verzetsstrijders te ontmoeten.
Maar toen Brunswijk na het tekenen van het vredesakkoord toenadering zocht tot Bouterse, werd hij plotseling door Nederland bestempeld als drugsdealer. Dat is de werkwijze van rijke landen. Denk maar aan Manuel Noriega. Hij werkte samen met Amerika, maar op het moment dat hij niet meer wilde, was hij direct een drugsdealer. Naar mijn mening is de veroordeling van Brunswijk de zoveelste poging van Nederland om een voormalige bondgenoot de das om te doen.
Hebzucht
Bij de verkiezing van 2010 werd de post van vicepresident toegewezen aan de A-Combinatie. Op aandringen van de NDP werd Robert Ameerali voorgedragen door de A-Combinatie.
Anno 2020 wil Brunswijk zelf de post van vicepresident bekleden en Suriname is in rep en roer. Brunswijk heeft getoond een geduchte onderhandelaar te zijn, die weet hoe hij zijn troeven moet uitzetten. Mensen met een geweldige scholing en achtergrond zijn in de afgelopen verkiezingsstrijd gesneuveld en door de kiezers buiten de politieke arena gezet. Dus van hebzucht is er geenszins sprake. Suma wroko mu nyan.
Afgeven op de doorzetter Brunswijk heeft geen zin. Wat wij moeten doen, is alvast oefenen om te groeten. “Zijne Excellentie, vicepresident Ronnie Brunswijk, wij heten u welkom.” Ik ben jullie voor.
Robby Amain
Vandaag
Gisteren
- Actie bij Medische Zending: personeel eist uitbetaling toegezegde middelen
- Lancering StarTV nationaal en internationaal
- Granmorgu FPSO gaat fabricagefase in
- OKB grijpt in om stemrecht van burger veilig te stellen
- 'Suriname 2050': Olie geen doel, maar hefboom voor ontwikkeling
- Brazilië hoopt binnen 28 dagen officieel vrij te zijn van vogelgriep
- Surinaams staatsleiderschap onder druk door machtsdronkenheid
- Fout in kiezersbestand: Vrouw uit Nickerie moet stemmen in Wanica
- VES bepleit 10 stappen voor zorgvernieuwing zonder extra investeringen
- Voorkeursstemmen: Wat houdt dit in?
- Volksgezondheid lanceert digitale patiëntenportal
- Meer momenten van zon vandaag
- Taxiën door de politiek: De wijze woorden van de Poppenkast
- Column: Gefocust blijven
- Nieuwe rechter Sanches ‘bijzondere aanwinst’ voor rechtspraak
- Optsu en D-TV Express dagen Santokhi en Rapar voor de rechter
Eergisteren
- NDP: Bouwen aan een duurzaam en inclusief groeimodel
- Sibibusi Beweging: Democratie vraagt betrokkenheid
- Staat gaat in hoger beroep tegen vonnis zaak Wan Okasi
- IsDB keurt US$ 75 miljoen goed voor nieuwbouw AZP
- Advocaat Sitaram: Geen case tegen ex-minister Somohardjo
- EU-gezanten bereiken akkoord over wapenfonds van 150 miljard euro
- Honderd militairen ingezet voor verkiezingssurveillance
- De Paradox van het Denken en de Macht (slot)
- Live inzicht in kiezersopkomst en telling via nieuwe app
- Gewapende overval magazijn Kirpalani: Twee security guards mishandeld
- Lucky Store heropent na verwoestende brand: Issa wil structureel optreden
- Veel beloftes, weinig plan: BINI fileert partijprogramma’s
- Ramadhin: Integriteit in de zorg is geen keuze, maar een vereiste
- Nog meer bewolking en buien
- Taxiën door de politiek: "Als ik een keer president word..."
- Caricom-waarnemers: Geen signalen over verkiezingsfraude
- Column: De illusie en onze Guyanese ‘vrienden’
- Eskak teleurgesteld: We zijn terug bij af zonder artikel 27