Brazilië buigt voor druk, verbiedt branden in Amazone
10 Jul, 14:43
foto
Rookwolken stijgen boven een ontbost areaal van de Amazone-jungle in de deelstaat Rondonia, Brazilië, waar het aantal branden in het Amazone-regenwoud vorig jaar met 30 procent toenam. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse regering heeft donderdag aangekondigd dat zij van plan is om het branden in de Amazone voor 120 dagen te verbieden. De concessie kwam in een ontmoeting met wereldwijde investeerders die hun toenemende zorgen over de vernietiging van het regenwoud hebben geuit en druk hebben uitgeoefend om bescherming van het Amazone-regenwoud.

Vicepresident Hamilton Mourao vertelde verslaggevers dat hij investeerders op de videoconferentie had uitgenodigd om de instandhouding van het bos te helpen financieren, maar hij zei dat ze geen geld hebben toegezegd en hebben gezegd dat ze eerst de resultaten willen zien.

Beleggers hebben gewaarschuwd dat ze investeringen in Brazilië in de wacht zullen zetten of zelfs zullen terugtrekken, als de regering van president Jair Bolsonaro niet optreedt om 's werelds grootste tropische regenwoud te beschermen dat van cruciaal belang wordt geacht om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Mourao zei dat Brazilië onterecht wordt bekritiseerd over de ontbossing van Amazone, die sinds het aantreden van Bolsonaro vorig jaar enorm is toegenomen. De vicepresident zei dat de regering onderbezette milieudiensten had geërfd. Hij merkte op dat de regering niet genoeg personeel heeft om te voorkomen dat buitenstaanders een miljoen vierkante kilometer beschermde inheemse gronden betreden. Illegale houtkappers en goudzoekers vallen de inheemse gronden steeds vaker worden binnen.

Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid en antropologen vrezen dat de indringers het coronavirus verspreiden - dat Amazonestammen zou kunnen decimeren.

De Braziliaanse regering is nieuwe besprekingen begonnen met donoren Noorwegen en Duitsland over het Amazone-fonds. Zij verwacht dat ze verschillen in beleid zullen overwinnen die vorig jaar de financiering van duurzaamheidsprojecten hebben stopgezet.

Minister van Landbouw Tereza Cristina zegt dat buitenlandse investeerders zich zorgen maakten over het feit dat een wetsvoorstel om land in de Amazone toe te wijzen dat momenteel in het Congres wordt overwogen, de ontbossing zou vergroten. Ze zei dat dat een vervorming was.

Mourao zei dat het besluit om branden gedurende 120 dagen te verbieden volgende week wordt uitgevaardigd. Het aantal branden in het Amazone-regenwoud in Brazilië is vorig jaar met 30 procent gestegen, aldus INPE, het Braziliaanse ruimtevaartonderzoeksbureau. In juni toonden overheidsgegevens vorige week aan dat het aantal branden met 20 procent is gestegen, het hoogte cijfer voor een maand in 13 jaar.
Advertenties

Saturday 19 September
Friday 18 September
Thursday 17 September