Brazilië: President Jair Bolsonaro heeft Covid-19
07 Jul, 12:44
foto
President Jair Bolsonaro heeft in het verleden gezegd dat hij "niet zal worden getroffen door een beetje griep". (Foto: Reuters)


President Jair Bolsonaro die het coronavirus steeds heeft bagatelliseert als een klein griepje is positief getest. Hij nam de test, zijn vierde, op maandag na het ontwikkelen van symptomen, waaronder een hoge temperatuur.

Bolsonaro heeft de risico's van het virus herhaaldelijk afgezwakt, noemde het "een beetje griep" en zei dat hij er niet ernstig door zou worden getroffen. Hij heeft er ook bij de regionale gouverneurs op aangedrongen om de beperkingen te verminderen, wat volgens hem de economie schaadt. Maandag nog heeft hij de regels voor het dragen van gezichtsmaskers afgezwakt.

In april zei hij dat hij, zelfs als hij besmet zou raken met het virus, "zich geen zorgen hoef te maken omdat ik niets zou voelen, het zou hoogstens een beetje griep of een beetje verkoudheid zijn".

Toen hij de opmerking maakte, was het aantal aan Covid-19 gerelateerde sterfgevallen nog steeds minder dan 3.000 en het aantal infecties bedroeg ongeveer 40.000. Maar sindsdien zijn de cijfers omhooggeschoten. Maandag was het aantal doden meer dan 65.000 en waren de infecties meer dan 1,6 miljoen, de tweede hoogste na de Verenigde Staten.

Ondanks het stijgende aantal heeft president Bolsonaro betoogd dat regionale beperkingen een schadelijker effect hebben dan het virus zelf. Hij beschuldigde de media van het verspreiden van paniek en paranoia.

Terwijl hij in maart het meest luidruchtig en afwijzend was, bleef hij protesteren tegen maatregelen die hij "dictatoriaal" acht, zoals het sluiten van stranden of eisen om gezichtsbedekking te dragen. Maandag bracht hij verdere wijzigingen aan in een wet die vereist dat Brazilianen in het openbaar maskers dragen.

Hij heeft een aantal openbare evenementen zonder masker bijgewoond, zelfs als hij volgens de plaatselijke regels gezichtsbedekking moest dragen.

Zondag plaatste minister van Buitenlandse Zaken, Ernesto Araújo, een foto op sociale media waarop hij zichzelf liet zien met president Bolsonaro en anderen die een Onafhankelijkheidsdag bijwoonden op de Amerikaanse ambassade in Brasilia. Geen van personen op de foto draagt ​​een masker of houdt sociale afstand.

De Amerikaanse ambassade zei dat de ambassadeur op 4 juli met Bolsonaro en anderen had geluncht. Het voegde eraan toe dat de ambassadeur geen symptomen had, maar dat hij zou worden getest. De ambassadeur had eerder een foto van zichzelf met president Bolsonaro getweet .

Het is niet de eerste keer dat Bolsonaro is getest op coronavirus. Hij heeft drie eerdere tests ondergaan, waarvan hij zegt dat ze allemaal negatief waren.