Frankrijk heeft na drie jaar nieuwe premier
03 Jul, 16:47
foto
De centrumrechtse Jean Castex (l) vervangt Edouard Philippe als premier als onderdeel van de herschikking van het kabinet van president Emmanuel Macron. (Foto: AFP/Reuters)


De Franse premier Edouard Philippe heeft zijn ontslag ingediend nadat hij gedurende drie jaar de regering van president Emmanuel Macron heeft geleid. De president noemde de centrumrechtse burgemeester Jean Castex snel om na een herschikking een nieuw team van ministers te leiden.

Hoewel Philippe als populairder werd beschouwd dan de president, had de regeringspartij dit weekend slechte lokale verkiezingsresultaten. President Macron beloofde een "nieuw pad" in een interview dat vrijdag werd gepubliceerd.

Philippe ontmoette de president vroeg in de ochtend en zij spraken af ​​dat de regering zou aftreden. Er wordt al geruime tijd een herschikking verwacht en het is gebruikelijk dat een Franse president een premier vervangt tijdens de vijfjarige ambtstermijn die bekend staat als de "quinquennat".

Het Elysée-paleis zei in een verklaring dat Edouard Philippe "het ontslag van de regering vandaag had ingediend bij de president van de republiek, die het accepteerde". Hij voegde eraan toe dat hij zou blijven ​​totdat er een nieuwe regering werd benoemd.

Jean Castex

De 55-jarige Castex is weinig bekend in Frankrijk, maar hij is een hoge ambtenaar en heeft een sleutelrol gespeeld in de reactie van de regering op de pandemie van Covid-19. Hij heeft de bijnaam "Mr Deconfinement" opgepikt, nadat Philippe de Republikeinse partijburgemeester uit Prades in de Pyreneeën had gekozen om de Franse strategie om de afsluiting op te heffen te coördineren.

Hij studeerde aan dezelfde elite-universiteit als Macron en Philippe en was, net als Philippe, eerder lid van de rechtse Republikeinse partij.

Premier Edouard Philippe en president Emmanuel Macron hebben de afgelopen drie jaar samengewerkt. (Getty Images)

Herschikking regering
Macron kwam drie jaar geleden aan de macht, maar wordt nu geconfronteerd met een economische crisis na de coronaviruspandemie. In het interview met regionale kranten sprak hij over een "zeer moeilijk" herstel voor Frankrijk en richtte hij zich op de onmiddellijke prioriteit van het redden van banen en economische, sociale en ecologische wederopbouw.

De toekomst van Philippe als premier was al enkele weken twijfelachtig. Hij zal nu de functie van burgemeester in Le Havre op zich nemen, na het winnen van de lokale stemming op zondag. Een verhuiswagen en kartonnen dozen kwamen vrijdag aan in zijn woning in Matignon, wat aangeeft dat hij van plan was om te verhuizen.

"Drie jaar heeft hij aan mijn zijde gestaan ... we hebben belangrijke, historische hervormingen doorgevoerd, vaak in zeer moeilijke omstandigheden. We hebben een vertrouwensrelatie die uniek is in termen van de Franse Republiek," zei de president over Philippe in zijn kranteninterview.

Volgens de Franse grondwet wordt de premier door de president aangesteld om de regering te leiden en haar acties te coördineren volgens het beleid van het staatshoofd. De nieuwe premier is misschien relatief onbekend, maar hij heeft veel ervaring in de nationale overheid. Gezien als sociaal conservatief in de Republikeinse partij, maakte hij deel uit van het team van president Nicolas Sarkozy in het Elysée-paleis en was hij plaatsvervanger van de minister van Volksgezondheid.

Frankrijk zoekt verandering

De jonge LREM-partij van Macron heeft moeite gehad om de aanvankelijke steun van de kiezers na zijn presidentiële overwinning in 2017 te behouden. Onder druk van het ontslag van de ministers zag het ook een aantal zetels in de Nationale Vergadering verminderen en verloor het zijn regelrechte meerderheid in mei.

De partij won geen enkele grote stad bij de lokale verkiezingen van zondag, waarin groene kandidaten en hun linkse bondgenoten aanzienlijke winsten boekten. Een opiniepeiling voor Le Figaro en France Info op donderdag suggereerde dat driekwart van de Franse kiezers op zoek was naar politieke verandering van de president. Hoewel veel van de ondervraagden meer aandacht wilden voor sociale en ecologische veranderingen, was 59% blij dat Philippe in zijn functie bleef.