Caribische luchtvaartbedrijf LIAT wordt geliquideerd
01 Jul, 09:07
foto
De Caribische luchtvaartmaatschappij LIAT wordt geliquideerd. Het bedrijf had het financieel al zwaar en heeft het de genadeslag gehad door de coronacrisis.


De regionale luchtvaartmaatschappij LIAT (Leeward Islands Air Transport) houdt op te bestaan. De Caribische luchtvaartmaatschappij die als thuisbasis Antigua en Barbuda heeft, was al in zwaar financieel weer vóór de uitbraak van de coronaviruspandemie. Die verliezen zijn alleen maar groter geworden.

Premier Gaston Brown van Antigua en Barbuda heeft de plannen voor de liquidatie van het luchtvaartbedrijf zaterdag gedaan. Hij zei dat er een nieuwe entiteit zal worden gevormd en dat er binnenkort een aandeelhoudersvergadering komt om de kwestie te bespreken. LIAT werd oorspronkelijk in 1956 opgericht en kwam vorig jaar voor het grootste gedeelte in handen van Antigua en Barbuda. De coronaviruspandemie heeft het luchtvaartbedrijf de genadeslag gegeven.

"Covid zou, laten we zeggen, de verliezen exponentieel hebben vergroot. Dus terwijl LIAT in 2019 ongeveer EC$ 12 miljoen verlies leed, was dat binnen de middelen van de aandeelhouders om te subsidiëren," zei premier Gaston tijdens een toespraak op de lokale radio. De coronacrisis heeft echter een eind gebracht aan het voornemen van de aandeelhouders om nog geld te steken in het bedrijf.

Sinds de coronacrisis staan de vliegtuigen aan de grond en moet de huur voor de toestellen worden betaald, terwijl er geen inkomsten zijn geweest, deelde de premier mee. "Er zal een besluit moeten worden genomen om het op te doeken en dan zullen de landen in de regio misschien moeten samenkomen om een nieuwe entiteit te vormen." Hij voegde eraan toe dat de regio niet vooruit kan gaan zonder een vorm van connectiviteit. "Je kunt geen integratiebeweging hebben als mensen geen verbinding kunnen maken."

Premier Gaston stelt dat LIAT over onvoldoende gelden beschikt om te voldoen aan de schuldeisers inclusief de werknemers van het bedrijf. "LIAT beschikt over slechts drie toestellen. De Caribbean Development Bank (CDB) heeft de vliegtuigen gefinancierd, dus heeft zij duidelijk een superieure claim." Als de schulden aan de CDB zijn betaald, zal er volgens de premier nauwelijks wat overblijven om te voldoen aan ontslagvergoedingen en andere verplichtingen aan personeel en andere schuldeisers. "Dus moeten we naar de onderhandelingstafel."

Het nieuw op te zetten luchtvaartbedrijf wordt veel kleiner dan het huidige LIAT, die honderden werknemers in de hele regio in dienst heeft. "Het wordt een entiteit van de juiste grootte. Honderden mensen zullen hun werk verliezen, het is onontkoombaar," stelde premier Gaston. Hij beschrijft een nieuw kleiner bedrijf dat levensvatbaar is, efficiënt is en dat kan voldoen aan de connectiviteitsbehoeften van Caribisch gebied. Hij zei ook dat de nieuwe entiteit de naam LIAT zal behouden. "LIAT is een Caribische instelling gebouwd door Caribische mensen waar we trots op mogen zijn. En dan mogen we niet weglopen voor de naam LIAT."

LIAT werd in 1956 opgericht in Montserrat. In 1971 kreeg het Britse Court Line Aviation het zeggenschap en hernoemde de luchtvaartmaatschappij LIAT. Drie jaar later, in 1974, werd de luchtvaartmaatschappij overgenomen door elf Caribische regeringen en werd het bedrijf omgedoopt in LIAT (1974) Ltd.
Advertenties