VS bestraft vijf Iraanse scheepskapiteins voor olietransport Venezuela
24 Jun, 19:28
foto
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, houdt een persconferentie over de betrekkingen met China en Iran en over de strijd tegen de coronaviruspandemie in Washington, VS. (Foto: Reuters)


De Verenigde Staten (VS) heeft woensdag sancties opgelegd aan vijf Iraanse scheepskapiteins die olie aan Venezuela hadden geleverd. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Mike Pompeo, bevestigde opnieuw de steun van Washington voor de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido.

Tijdens een persconferentie op het ministerie van Buitenlandse Zaken, zei Pompeo dat de schepen ongeveer 1,5 miljoen vaten Iraanse benzine en aanverwante onderdelen leverden. Hij waarschuwde alle zeelieden om geen zaken te doen met de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro, die Washington liever vandaag dan morgen ziet vertrekken.

"Als gevolg van de sancties van vandaag worden de activa van deze kapiteins geblokkeerd. Hun carrière en vooruitzichten zullen onder deze sancties lijden", zei Pompeo later in een verklaring. "Zeevarenden die overwegen met Iran en Venezuela te werken, moeten begrijpen dat steun aan deze onderdrukkende regimes het risico gewoon niet waard is."

De regering-Trump, die zowel tracht de Iraanse energiehandel te blokkeren als Maduro neer te halen, heeft met represailles bedreigd en heeft havens, scheepvaartmaatschappijen en verzekeraars gewaarschuwd voor het faciliteren van de tankers.

De export van het OPEC-lid zweeft in de buurt van het laagste niveau in meer dan 70 jaar en de economie is ingestort, maar Maduro heeft de macht vastgehouden - tot frustratie van de regering van de Amerikaanse president Donald Trump.

Iran heeft sinds april vijf tankers gestuurd met in totaal ongeveer 1,5 miljoen vaten olie naar de regering van Venezuela die kampt met een brandstoftekort. De transporten hebben echter weinig gedaan om de urenlange lijnen bij benzinestations te verlichten.
Advertenties