Oud-premier Jules Sedney ingeslapen
18 Jun 2020, 23:13
foto
Oud-premier en schrijver Jules Sedney in september 2017 bij de presentatie van de derde editie van zijn boek 'De toekomst van ons verleden'.


Oud-premier Jules Sedney is donderdagavond op 97-jarige leeftijd ingeslapen. Suriname verliest een markante persoonlijkheid. 

Sedney promoveerde in 1955 aan de Universiteit van Amsterdam tot doctor in de economische wetenschappen. Hij was achtereenvolgens lid der Staten van Suriname, minister van Financiën, minister-president en president van de Centrale Bank van Suriname. Een groot deel van de jaren tachtig heeft hij in vrijwillige ballingschap in Nederland doorgebracht. Na zijn terugkeer in Suriname in 1989 heeft hij opnieuw publieke functies bekleed.

Sedney is schrijver van het boek 'De toekomst van ons verleden'. Hij kreeg een staande ovatie bij de presentatie van de derde editie in september 2017 in De Mantel. Hij kreeg veel lof voor het boek dat van enorme historische waarde is. Hij heeft grondig onderzoek in de loop der jaren gedaan om dit bijzondere werk, dat inmiddels het historisch standaardwerk op dit gebied genoemd mag worden, samen te stellen en gedurende twintig jaar actueel te houden.

De toekomst van ons verleden is een studie over politieke ontwikkelingen in Suriname gedurende de periode 1948-2017. Het boek is een waardevol politiek-historisch naslagwerk waarin de auteur uitvoerig ingaat op onderwerpen zoals de oprichting van de eerste politieke partijen, de verbroederingspolitiek van de politici Johan 'Jopie' Pengel en Jagernath Lachmon, de ontwikkeling van het kiesstelsel en de politiek-bestuurlijke gevolgen van de militaire staatsgreep van 1980.


Advertenties

Thursday 28 March
Wednesday 27 March
Tuesday 26 March