Bloed en bloedproducten redden levens
13 Jun 2020, 14:26
foto
Roy Veldkamp doneert voor de 114e keer bloed. (Foto: Surinaamse Rode Kruis)


(Aangeboden)

Veilig bloed kan levens redden. De Nationale Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis staat daarom ook dit jaar weer stil bij de viering van Wereld Bloeddonordag (14 juni), om haar donoren die regelmatig en vrijwillig hun bloed doneren te danken voor de bijdrage die zij leveren aan het gezonder maken van de Surinaamse samenleving. Elke dag zijn er patiënten die bloed nodig hebben om te overleven en weer gezond te worden. Gezien de gezondheidscrisis waarin de wereld verkeert, ook Suriname, met al de maatregelen die worden getroffen om verdere verspreiding van het Covid-19 te voorkomen/ stoppen/ vertragen, is het voor zowel de Bloedbank als donoren een uitdaging om in deze behoefte te voorzien.

Vandaar dat de bloedbank haar preventiemaatregelen aanscherpt om een garantie te bieden voor veilig bloed voor de ziekenhuizen die dit toedienen aan hun patiënten, zegt Elinor King, algemeen coördinator van de Bloedbank van het Surinaamse Rode Kruis.

Roy Veldkamp doneerde woensdag 10 juni jongstleden voor de 114e keer bloed. “Ondanks de totale lockdown maatregel, die ik trouwens belangrijk vind om de verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen, ben ik toch naar de Bloedbank getogen, aangezien het voor mij weer tijd was om bloed te doneren” zegt de heer Veldkamp. Hij vindt het fijn om een schouderklopje te krijgen en om in het zonnetje gezet te worden, maar hij doet dit puur om zijn medemens van dienst te zijn.

'Safe blood saves lives' is het thema van Wereld Bloeddonordag. De Wereldgezondheidsorganisatie heeft dit jaar daarom ook de toepasselijke slogan bedacht welke luidt: 'Give blood and make the world a healthier place' (Geef bloed en help mee om de wereld gezonder te maken). Hiermee wordt de nadruk gelegd op de bijdrage van iedereen om een gezondere samenleving te helpen bevorderen. Wereldwijd wordt op 14 juni speciale dank uitgebracht aan de bloeddonoren die onbaatzuchtig hun bloed geven voor hun zieke medemens in nood. Dit evenement werd in 2004 geproclameerd en is bedoeld om de wereldbevolking bewust te maken van het geven van bloed om te worden toegediend aan patiënten die dit nodig hebben; dit is een wezenlijk onderdeel van een effectief werkend gezondheidssysteem.

 De doelstelling van de campagne dit jaar is:
- Om het bloeddonorschap te vieren met de huidige donoren en om ze te danken voor hun daad, maar ook om degenen die nog geen bloed hebben gedoneerd aan te moedigen om te doneren;
- Om de noodzaak voor regelmatige bloeddonaties het gehele jaar door te onderstrepen, om zodoende een adequate bloedvoorraad te behouden en dat men te allen tijde toegang heeft tot veilige bloedtransfusies;
- Om de aandacht te vestigen op de bijdrage die donoren leveren aan de hele gemeenschap als cruciale factor bij het verbeteren van de algemene gezondheid;
- Om de hele keten van bloedtransfusie te overzien;
- Om steun te mobiliseren op nationaal, regionaal en mondiaal niveau onder regeringen en ontwikkelingspartners als het gaat om nationale bloedprogramma’s.

De Bloedbank dankt daarom nogmaals alle bloeddonoren voor hun levensreddende bijdrage die ze leveren aan de totale Surinaamse samenleving.
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April