Guyana: Regeringscoalitie Granger blijft been stijf houden
09 Jun 2020, 06:36
foto
President David Granger en leider van de Alliance For Change (AFC), Khemraj Ramjattan in gesprek. Beide leiders weigeren de resultaten van de verkiezingen in Guyana te erkennen.


Als de tekenen niet bedriegen, zal de regeringsovergang in buurland Guyana nog even duren. De regeringspartij APNU+ AFP van president David Granger heeft maandag het resultaat van de landelijke hertelling van de stemmen van de algemene verkiezingen die op 2 maart zijn gehouden, verworpen. De regerende meerpartijencoalitie die sinds 2015 aan de macht is, heeft de belangrijkste oppositiepartij Peoples Progressive Party (PPP) van verkiezingsfraude beschuldigd. Zij heeft gezegd naar de rechter te stappen om te voorkomen dat de verkiezingscommissie een winnaar bekendmaakt.

De aankondiging komt een dag nadat de commissie de hertelling van ongeveer 400.000 stemmen had afgerond. Daarin zijn ook de betwiste stemmen van 29 dozen uit kustdorpen waarvan de regerende coalitie zegt dat ze alleen stemmen voor de oppositie bevatten. Het zijn deze stemmen die de APNU+AFP ongeldig wil laten verklaren.

De PPP, die een meerderheid van 33 zetels heeft vergaard, heeft de beschuldigingen van fraude afgewezen. Zij staat erop dat voormalig minister van Huisvesting, Irfaan Ali, wordt beëdigd tot de nieuwe president, terwijl de rechtbank vermeende onregelmatigheden oplost. De PPP was 23 jaar aan de macht in Guyana en verloor in 2015 van de regerende coalitie van Granger die een tweede termijn van vijf jaar zoekt.

De verkiezingen worden als de belangrijkste beschouwd sinds Guyana in 1966 onafhankelijk werd van Groot-Brittannie, gezien de recente ontdekking van grote olie-en gasvoorraden in de buurt van de kustlijn. Maar de impasse na de verkiezingen van 2 maart heeft het leven in het land van zo'n 750.000 mensen grotendeels verlamd. Het ministerie van Financiën waarschuwde dat het geen toegang heeft tot fondsen tijdens de coronaviruspandemie, omdat er geen functionerend parlement is. Het parlement werd in december ontbonden. Guyana heeft tot nog toe 154 Covid-19-besmettingen geregistreerd, inclusief 12 doden als gevolg van het nieuwe coronavirus.
Advertenties