Brazilië heeft drie na hoogste aantal Covid-19-doden
01 Jun, 01:17
foto


Het aantal dodelijke slachtoffers door het coronavirus in Brazilië is met bijna 1.000 per dag gestegen, waardoor het totale dodental van het land het op drie na hoogste ter wereld is. Het cijfer van 28.834 heeft Frankrijk nu overtroffen en alleen de VS, het Verenigd Koninkrijk en Italië hebben meer doden geregistreerd.

President Jair Bolsonaro heeft de uitbraak consequent gebagatelliseerd, hoewel het land het op één na hoogste aantal gevallen ter wereld heeft. Hij heeft kritiek op de staatsafsluitingen wegens het schaden van de Braziliaanse economie en banen.

Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid zei dat er de afgelopen 24 uur 956 nieuwe doden waren gevallen. Hiermee overtreft het het totaal van Frankrijk van 28.774. Zelfs als nieuwe cijfers het Franse totaal weer boven Brazilië doen stijgen, laten de trends in de twee landen zien dat sterfgevallen in het Latijns-Amerikaanse land een veel sterkere opwaartse trend vertonen.

Volgens een telling van de Johns Hopkins University heeft Brazilië nu 498.440 bevestigde gevallen. Alleen de VS heeft er meer, met 1,77 miljoen. Het aantal sterfgevallen in Brazilië is ongeveer elke twee weken verdubbeld, vergeleken met ongeveer elke twee maanden in het VK, vier maanden in Frankrijk en vijf maanden in Italië. Deskundigen hebben gewaarschuwd dat het werkelijke cijfer door een gebrek aan tests veel hoger kan zijn.

Het is onwaarschijnlijk dat Bolsonaro zijn standpunt zal veranderen, met het argument dat de economische gevolgen van lockdowns erger zijn dan de uitbraak. Hij heeft gevochten tegen wat hij "de tirannie van totale quarantaine" noemt door gouverneurs van de staat - ondanks het stijgende vinkje in zaken - en heeft zelfs opgeroepen tot hervatting van het Braziliaanse voetbalseizoen. Hij is ook gezien terwijl hij zich mengde met honderden supporters in Brasilia terwijl hij geen gezichtsmasker droeg.

Zondag verhoogde paus Franciscus de druk op de president door de benarde toestand van de mensen van de Amazone te benadrukken. "We roepen de Heilige Geest op om licht en kracht te geven aan de kerk en de samenleving in Amazonia, die  zwaar is getest door de pandemie", zei hij.

De deelstaat Amazonas heeft één van de hoogste infectiepercentages in Brazilië en ook één van de meest ondergefinancierde gezondheidsstelsels. Veel experts vinden dat Midden- en Zuid-Amerika nu de belangrijkste hotspots zijn voor verhoogde infecties.

Een combinatie van onder druk staande zorgstelsels en een gemengde reactie van overheden op de ernst van Covid-19 heeft ertoe geleid dat de regio niet dezelfde versoepeling kan toepassen van lockdowns die in Europa en elders plaatsvinden.
Advertenties