VS legereenheid in Colombia om drugshandel te bestrijden
28 May, 09:25
foto
Een luchtfoto van coca-plantages in Tumaco, Colombia. (Foto: Reuters)


Een Amerikaanse legereenheid zal de komende dagen in Colombia aankomen om de strijdkrachten van het Andes-land voor een periode van vier maanden te helpen in de strijd tegen de drugshandel. Dat heeft de Amerikaanse ambassade in Bogota woensdag gezegd.

De Amerikaanse Security Force Assistance Brigade (SFAB) arriveert begin juni in Colombia, zei de ambassade, zonder de grootte van de eenheid te specificeren. "De missie van SFAB in Colombia is een gelegenheid om onze wederzijdse inzet tegen drugshandel en steun voor regionale vrede, respect voor soevereiniteit en de blijvende belofte om gedeelde idealen en waarden te verdedigen, te demonstreren", zei de zuidelijke commandant van de VS, admiraal Craig Faller, in een verklaring. Vorig jaar zag Colombia de teelt van cocabladeren, het belangrijkste ingrediënt in cocaïne, stijgen van 208.000 hectare in 2018 tot 212.000 hectare.

Tegelijkertijd steeg de productiecapaciteit van cocaïne van 879 ton in 2018 naar 951 ton in 2019, volgens data van het Witte Huis Office of National Drug Control Policy. Colombia staat onder constante Amerikaanse druk om de cocateelt te verminderen. President Ivan Duque heeft zich tot doel gesteld om in 2020 130.000 hectare coca-gewassen te vernietigen, tegen 100.000 hectare vorig jaar.

Duque heeft ook de mogelijkheid vergroot om vanuit de lucht het vernietigen van coca-gewassen te herstarten met het herbicide glyfosaat. Colombia stopte de praktijk in 2015 nadat de Wereldgezondheidsorganisatie had gewaarschuwd tegen het gebruik van het herbicide, dat volgens haar mogelijk kanker kan veroorzaken en schadelijk is voor de gezondheid en het milieu.

De regering van Duque moet voldoen aan verschillende gezondheids- en milieueisen die door het Constitutionele Hof van Colombia worden geëist om dit jaar het besproeien vanuit de lucht van coca-gewassen te vernieuwen. Colombia en de Verenigde Staten hopen tegen eind 2023 de cocateelt en de productiecapaciteit voor cocaïne te halveren.

De commandant van de Colombiaanse strijdkrachten, generaal Luis Fernando Navarro, zei dat de Amerikaanse eenheid taskforces zal opleiden die zich zullen bezighouden met de bestrijding van drugshandel.

Sunday 05 July
Saturday 04 July
Friday 03 July