OKB-voorzitter: Alle stemmen in het land zijn al geteld
27 May 2020, 00:00
foto
De stembiljetten in de stembussen en in dozen zijn opgeslagen in de Anthony Nesty Sporthal. De controle van de processen-verbaal vindt woensdag vanaf 10.00 uur plaats. (Foto: Leroy Troon)


"Alle stemmen in het hele land zijn al geteld. Er wordt niks meer geteld. Wat er gebeurt bij de hoofdstembureaus is dat de processen-verbaal worden gecontroleerd." Dit zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, desgevraagd aan Starnieuws. Zij vindt het heel erg dat de officieuze uitslagen nog niet bekend zijn gemaakt door Binnenlandse Zaken. Het volk heeft recht op die informatie. Op basis van de telling van de stemmen, moesten allang de resultaten bekend zijn. De uitslag is niet van Binnenlandse Zaken, maar van het volk. "Dit kan echt niet". 

Bij de vorige verkiezingen was er een centrum waar journalisten naar toe konden gaan en gelijk per stembureau de uitslagen kunnen inzien. Omdat de resultaten van verschillende districten nog op zich laat wachten, ontstaat er onnodig ruis in de samenleving, merkt Van Dijk-Silos op. Zij vindt het ook niet in de haak dat niet op alle stembureaus het proces-verbaal is opgeplakt, zoals dat in de wet is vastgelegd. Deze klacht heeft het Anti-Fraude Platform van politieke partijen ingediend. Het OKB heeft wel een foto van alle processen-verbaal. Deze worden reeds verwerkt. 

Bij het hoofdstembureau van Paramaribo was er een chaotische situatie ontstaan, nadat het materiaal binnen werd gebracht door de stembureaus. Het proces ging erg langzaam waardoor er een consternatie is ontstaan. De OKB-voorzitter benadrukt dat de chaotische situatie die ontstaan was, niks met fraude te maken heeft. Nadat er maatregelen werden getroffen, is het proces vlot verlopen. Het laatste stembureau is om half vier binnengekomen in Paramaribo. In Para was dat half 2 in de middag. 

Het is begrijpelijk dat de controle van de processen-verbaal niet gelijk kon plaatsvinden. De mensen die betrokken zijn bij de verkiezingsorganisatie waren al uitgeput want de meesten hebben twee nachten niet geslapen. De voorzitter van het hoofdstembureau, Mike Nerkust, heeft meegedeeld dat de controle woensdag om 10.00 uur plaats zal vinden. Dan wordt doorgetrokken tot alles is verwerkt. Van Dijk-Silos merkt op dat ook de voorzitters van de stembureaus, de OKB-toezichthouders en alle anderen die betrokken zijn, de rust nodig hebben. Het materiaal is veilig, er is controle van de politie. Ter plekke zijn er camera's en vertegenwoordigers van politieke partijen aanwezig. 
Advertenties