Kiezers hebben keuze uit meer dan 5.000 kandidaten
25 May 2020, 00:00
foto
Zeventien politieke partijen dingen naar de gunst van de kiezers. Zes van de partijen doen voor het eerst mee aan de verkiezingen.


Zeventien partijen dingen mee naar de gunst van de kiesgerechtigden die vandaag de kans hebben om hun stem te laten horen. Zij kunnen bepalen aan wie zij de leiding van het land in de komende vijf jaar willen toevertrouwen. Kiezers zullen stemmen voor een nieuw parlement en voor nieuwe regionale organen. Gezien de kandidaten die strijden voor een zetel in het hoogste college van staat, is nu al duidelijk dat 14 leden van het huidige parlement niet meer terugkeren. Op de kiezerslijst komen formeel 383.333 kiezers voor. Landelijk zijn er 5.743 kandidaten voor De Nationale Assemblee, districts- en ressortraden. Er wordt gestemd op DNA- en ressortraadskandidaten. De districtsraden worden bepaald aan de hand van de ressortstemmen per partij. 

Bij de Nationale Democratische Partij (NDP) keren in elk geval niet terug: Rachied Doekhie die in 2015 in kiesdistrict Nickerie met 2.602 stemmen werd gekozen, Grace Watamaleo (in Marowijne met 1.991 stemmen), Erwin Linga (in Sipaliwini met 1.652; hij is overgestapt naar de VHP), Guilliano Snip (in Nickerie met 1.502 stemmen), Jenny Warsodikromo (in Commewijne met 803), Wendell Asadang (in Brokopondo met 400), Roché Hopkinson (in Paramaribo met 283), Keshopersad Gangaram Panday (in Paramaribo met 136), Ruchsana Ilahibaks (in Paramaribo met 89) en Yvonne Maabo (in Brokopondo schaduwkandidaat). 

Bij de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) die voor het eerst na de herdemocratisering 33 jaar geleden alleen de verkiezingen ingaat, komt Djoties Jaggernath die in kiesdistrict Nickerie met 2.613 stemmen werd gekozen, niet meer terug.

Cleon Gonsalves Jardin de Ponte die in 2015 in Coronie met 31 stemmen werd gekozen, staat niet meer op de kandidatenlijst van de PALU. Hetzelfde geldt voor Rudolf Zeeman van de BEP die bij de vorige verkiezingen 1.268 stemmen kreeg in kiesdistrict Sipaliwini. Ook Diepakkoemar Chitan die in 2015 als kandidaat van Pertjajah Luhur (PL) met 941 stemmen werd gekozen in Saramacca, staat niet meer op de kandidatenlijst. Hij is kort na de verkiezingen van 2015 samen met Raymond Sapoen uit de PL getreden en zit nu in de Hervormings- en Vernieuwingsbeweging (HvB).

De VHP, NPS, BEP, DA'91, PL en SPA gingen de vorige verkiezingen in V7-verband en behaalden 18 zetels in het parlement. Na de verkiezingen viel de combinatie al gauw uit elkaar, nadat de BEP en twee PL'ers (Sapoen en Chitan) ervoor kozen de NDP te ondersteunen. In V7-verband haalden de samenwerkende partijen 96.584 stemmen. In Paramaribo werd Dew Sharman met voorkeursstemmen gekozen. Hij behaalde 12.223 stemmen. De NDP die ook in 2015 de verkiezingen alleen inging, haalde in totaal 117.751 stemmen, goed voor 26 zetels. DOE haalde 11.168 stemmen en behield haar ene zetel. De PALU kreeg bij de vorige stembusgang 1.735 stemmen, goed voor een zetel. Bij de vorige verkiezingen deden 11 partijen/combinaties mee.

Vanwege het verbod op pre-electorale samenwerkingen gaan de politieke partijen op eigen kracht de verkiezingen in. De VHP en de NPS gaan na decennia alleen de verkiezingen in. Ze hebben sinds de eerste verkiezingen na de militaire periode in 1987 steeds in combinatie deelgenomen aan de verkiezingen. 

De partijen die meedoen aan de verkiezingen zijn: ABOP, A20, BEP, DA'91, DOE, De Nieuwe Wind, HVB, NDP, NPS, PALU, Pertjajah Luhur, PRO, SDU, SPA, Strei!, VHP en VVD. De zeven nieuwe partijen die meedingen naar de gunst van de kiezers zijn: A20, De Nieuwe Wind (in Paramaribo en Wanica), HVB, PRO, SDU, Strei! en VVD. 
Advertenties

Tuesday 19 March
Monday 18 March
Sunday 17 March