Covid-19: Zeven van de tien besmette personen genezen
25 Apr, 00:43
foto
De stand van zaken. Van de 10 besmette personen zijn zeven genezen, twee zijn herstellende en één persoon heeft het leven gelaten. 280 personen zijn in quarantaine.


Nog een persoon die besmet was met het coronavirus is genezen verklaard. Dit brengt het aantal op zeven genezen personen. Een tweede persoon is ook negatief getest. Als de tweede test vandaag negatief is, mag ook deze persoon naar huis. Er zijn twee 'active cases', terwijl een van de tien personen die besmet waren, is overleden. 

280 personen zijn in quarantaine op diverse locaties, onder wie tien in Nickerie, ondergebracht. Dit deelde NCCR-coördinator Jerry Slijngard tijdens de Covid-19 persconferentie vrijdag, mee. De directeuren Nationale Veiligheid, Danielle Veira en Cleopatra Jessurun van Volksgezondheid lieten doorschemeren dat versoepeling van de maatregelen in het vooruitzicht zijn, maar de social distance van 2 meter en hygiëne-maatregelen blijven van kracht. Covid is er om te blijven, stelde Jessurun. 

Zaterdag komt er een vlucht met personeel van Apache Corporation. Het gaat om een vrij grote groep die gelijk naar het boorplatform gaat, terwijl anderen weer uit het land gaan. De komende week wordt ook personeel van Newmont ingevlogen. Deze mensen gaan verplicht in quarantaine. Met de mensen die uit Nederland teruggekeerd zijn, gaat het relatief goed. Geen van de personen is in isolatie. 

Vier lijken kunnen niet vanuit Nederland naar Suriname worden overgevlogen. De familieleden hebben hiervoor geen toestemming gekregen. Jessurun antwoordde op een vraag dat twee van de personen overleden zijn aan Covid-19. Van de twee anderen is volgens de directeur van Volksgezondheid de doodsoorzaak onduidelijk. Zij deelde mee dat in de regio geen ontzielde lichamen worden gehaald uit andere landen. 

De president heeft vrijdagavond bekendgemaakt dat hoewel het virus in de kustvlakte goed onder controle is, er nog steeds een verhoogde dreiging  is door de recent gerezen situatie aan de oost-, west- en zuidgrens. Daarom heeft hij besloten de partiële lockdown te verlengen met 14 dagen. De publieke gezondheidsmaatregelen blijven van kracht en de grenzen blijven gesloten terwijl de controle verder wordt opgevoerd.