Tsang: Pompprijs al twee jaar stabiel
24 Apr 2020, 08:21
foto
De brandstofprijs aan de pomp is niet omlaag gegaan ondanks de drastische daling van de wereldmarktprijs van olie.


Op de wereldmarkt is brandstof al ruim zes weken bijzonder laag. Bij de pomp is niet te merken dat de prijs is gedaald. In de samenleving worden daar vragen over gesteld. Starnieuws verneemt dat de overheid nu SRD 3.70 per liter aan governmenttake toucheert, terwijl normaal het bedrag SRD 1.30 is. Op diesel int de regering nu SRD 2.50 in plaats van SRD 0.70. 

Minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de brandstofprijzen zeer wisselvallig waren twee jaar terug. "We hebben toen gezien dat vanwege de steeds veranderende brandstofprijzen, het invloed had op de prijzen in de winkels. We hebben toen in samenspraak met de oliemaatschappijen een model ontwikkeld waarbij de prijzen werden afgevlakt binnen een bandbreedte," stelt de minister. 

"Wanneer de olieprijs hoog is, dan gaat de prijs aan de pomp tot een maximum van de bandbreedte en daarbij wordt dan ingeleverd uit de governmenttake. Met andere woorden, de governmenttake gaat omlaag. Op het hoogst was de werkelijke brandstofprijs zelfs SRD 7.29 geweest. Daar heeft de bevolking niets van gemerkt, omdat de overheid heeft ingeleverd middels de governmenttake", legt Tsang uit. 

Hetzelfde gebeurt volgens de minister wanneer de olieprijs laag is, dan gaat de prijs aan de pomp tot een vastgestelde minimum en dan gaan de extra opbrengsten naar de government take. "U heeft gezien dat de brandstofprijs al geruime tijd rond de SRD 6.40 schommelt en daaruit blijkt dus dat het model heeft gewerkt en dat we de afgelopen twee jaren een stabiele brandstofprijs hebben kunnen garanderen aan de samenleving," voert de bewindsman aan. 
Advertenties

Tuesday 23 April
Monday 22 April
Sunday 21 April