PALU: Waarom daalt de pompprijs niet?
23 Apr 2020, 18:48
foto


Inmiddels is het meer dan 6 weken geleden dat de daling van de olieprijs op de internationale markt zich heeft ingezet. Terwijl in andere landen de pompprijs reeds na een week naar beneden werd bijgesteld, is het erg opvallend dat de pompprijs in Suriname niet daalt. Noch van de lokale productie van Staatsolie, noch van de geïmporteerde olie van SOL daalt de prijs. Nou weten we dat de regering in financiële nood zit, maar dat neemt niet weg dat enige communicatie met de gemeenschap zeer op zijn plaats zou zijn. En dat is een van de meest fundamentele kritieken die wij vanuit de PALU hebben op de regering, men doet maar!

In het door de PALU voorgestaan beleid van betrekken van de samenleving, hoort de regering naar het volk terug te komen om uit te leggen wat men nou precies aan het doen is met de pompprijs. Hoe je draait of keert, iemand heeft ergens extra inkomsten van de brandstof. Heeft de regering de governmenttake verhoogd? Voor hoe lang? Waarvoor? Probeert de regering SOL tegemoet te komen door op deze manier achterstallige betalingen in te lopen? Wat is er precies aan de hand? Waarvoor wordt het verschil tussen de wereldmarktprijs en de prijs die wij aan de pomp betalen nou precies gebruikt, dat is de vraag. Zoals het nu op lijkt is de samenleving de oliesector momenteel aan het subsidiëren.

De regering had ervoor kunnen kiezen om het leed voor het volk te verzachten en ondernemers waaronder buschauffeurs tegemoet te treden. Hoe zit het met de ondernemers die vanwege de maatregelen tegen verspreiding van het Corona-virus worden getroffen in hun voortbestaan? Worden die nog op een serieuze manier tegemoetgekomen? De PALU heeft reeds voorgesteld om bij de financiering van de Covid-crisis de gelden van de burgers rechtstreeks te mobiliseren door de uitgifte van Corona certificaten tegen een rente van 19% of meer rente. Hoe zit het daarmee? Of wacht de regering tot kort voor de verkiezingen om deze mensen gunstig te stemmen? De PALU vindt dat het tijd wordt dat de regering ook op dit onderwerp met antwoorden komt. Maar het lijkt erop alsof de regering steeds zwijgzamer wordt. Het gebrek aan daadkracht van de regering wijst op een heel somber toekomstbeeld en het ziet er vooralsnog niet naar uit dat het volk zal profiteren van de lage olieprijs.
Advertenties