Guatemala: Gros gedeporteerden is besmet
18 Apr 2020, 16:41
foto
De Guatemalteekse president, Alejandro Giammattei, in gesprek met de Amerikaanse autoriteiten over de deportatievluchten. (Foto: Reuters)


De Guatemalteekse president, Alejandro Giammattei, heeft vrijdag gezegd dat een groot aantal migranten die vanuit de Verenigde Staten zijn gedeporteerd, besmet was met het coronavirus. Hij voegde eraan toe dat de Amerikaanse autoriteiten een dozijn gevallen hadden bevestigd. Eerder deze week voerde de VS een deportatievlucht met migranten uit naar Guatemala.

Giammattei zei dat 12 willekeurig geselecteerde mensen op de deportatievlucht positief waren voor coronavirus, na onderzoek door de Amerikaanse centra voor ziektebestrijding en -preventie. Hij suggereerde dat meer op de vlucht ook positief was getest. "Een groot deel ervan was besmet", zei de president in een televisietoespraak, verwijzend naar een vlucht met 73 Guatemalteken die maandag uit de Verenigde Staten vertrok naar Guatemala-Stad.

De regering-Trump heeft Guatemala onder druk gezet om gedeporteerde migranten te blijven ontvangen, ondanks de groeiende bezorgdheid in de arme Midden-Amerikaanse natie dat repatrianten het virus met zich meebrengen en afgelegen gemeenschappen kunnen infecteren. De vlucht van maandag was het middelpunt van een politieke storm sinds de Guatemalteekse minister van Volksgezondheid, Hugo Monroy, deze week zei dat tot 75% van de passagiers op een deportatievlucht besmet waren met het virus. Het persbureau AP kwam via een Guatemalteekse functionaris er achter dat 44 mensen op de maandagvlucht besmet waren.

De Verenigde Staten zei donderdag dat het een Centers for Disease Control-missie had gestuurd om de situatie te beoordelen en de migranten te testen, die in quarantaine blijven in een ziekenhuis. Het is niet duidelijk wanneer de gedeporteerden besmet zijn geraakt. Er zijn 30 bevestigde gevallen van Covid-19 onder ICE-medewerkers werkzaam in de detentiefaciliteiten van het bureau, waaronder 13 in de Alexandria Staging Facility in Louisiana, blijkt uit ICE-gegevens.

Vluchten die Guatemalteken uit de Verenigde Staten deporteerden, werden donderdag tijdelijk opgeschort na berichten over de massale infectie. Deportatievluchten waren pas maandag weer begonnen na een vijfdaagse schorsing vanwege eerdere infecties. Noch de Amerikaanse immigratiedienst en douanehandhaving, die de deportatievluchten uitvoert, noch de Amerikaanse ambassade in Guatemala hebben nog commentaar geleverd.
Advertenties