Brazilië: Bolsonaro wil grenzen heropenen
18 Apr 2020, 09:50
foto
President Jair Bolsonaro vindt het het risico waard om de landsgrenzen van Brazilië te heropenen. (Foto: Reuters)


De Braziliaanse president Jair Bolsonaro heeft vrijdag opgeroepen tot heropening van de landsgrenzen, terwijl hij aandringt om de grootste economie van Zuid-Amerika te herstarten. Hij onderkent dat hij de schuld kan krijgen als de nieuwe uitbraak van het coronavirus hierdoor verergert.

Bolsonaro heeft zijn minister van Volksgezondheid donderdag ontslagen, nadat hij met hem in botsing was gekomen vanwege lockdown-maatregelen. De president vond de maatregelen vanaf het begin al overdreven schadelijk voor de economie en vindt dat ze moeten worden teruggedraaid.

Maar hij gaf vrijdag toe dat het niet aan hem is om te beslissen of sociale afstandsmaatregelen al dan niet moeten worden versoepeld in deelstaten en steden, nadat het hooggerechtshof heeft bepaald dat gouverneurs en burgemeesters verantwoordelijk zijn voor de beslissingen.

De grenzen vallen echter onder controle van Bolsonaro. Hij zei vrijdag dat hij de mogelijkheid heeft besproken met minister van Justitie, Sergio Moro, om de landgrenzen, met name die met Uruguay en Paraguay, te heropenen. "Het openen van handel is een risico dat ik neem, want als de uitbraak erger wordt, zal het voor mijn conto zijn", zei Bolsonaro tijdens de inauguratie van zijn nieuwe minister van Gezondheid, Nelson Teich.

Om de verspreiding van het virus te vertragen, sloot Brazilië vorige maand de grenzen voor niet-ingezeten buitenlanders, op enkele uitzonderingen na. Vrachtzendingen stromen echter grotendeels nog vrijelijk door.

Medische experts zeggen dat de uitbraak van het coronavirus zijn hoogtepunt nog lang niet heeft bereikt in Brazilië, aangezien het aantal gevallen en sterfgevallen, het hoogste aantal in Latijns-Amerika, nog steeds sterk toeneemt. Brazilië heeft 33.682 bevestigde gevallen, met ongeveer 200 doden per dag in de afgelopen vier opeenvolgende dagen, wat het dodental op vrijdag op 2.141 brengt.

De gouverneur van Sao Paulo, Joao Doria, die in botsing is gekomen met Bolsonaro over lockdown-maatregelen, heeft de sociale isolatie in de deelstaat tot vrijdag 10 mei verlengd. Sao Paulo is de meest bevolkte deelstaat van Brazilië en is het zwaarst getroffen door het virus.

Maar in de afgelopen weken zijn er tekenen geweest dat lockdowns losser zouden kunnen worden, met een analyse van de regering van Sao Paulo van gegevens over mobiele telefoons, waaruit bleek dat donderdag slechts 49% van de mensen in sociaal isolement verkeerde.

De inkomende minister van Volksgezondheid, Teich, zei bij zijn inauguratie dat de uitbraak de komende maanden nog ingewikkelder kan worden wanneer het dengue- en griepseizoen het land treft. Teich heeft eerder artikelen geschreven waarin brede sociale isolatiemaatregelen worden verdedigd om de uitbraak te bestrijden. Maar sinds zijn benoeming op donderdag werd aangekondigd, heeft hij benadrukt dat hij op één lijn zit met Bolsonaro en een evenwicht probeert te vinden tussen economie en gezondheid.
Advertenties

Saturday 03 December
Friday 02 December
Thursday 01 December