Afvallen en voldoende beweging nu belangrijker dan ooit
13 Apr, 09:36
foto


Heel de wereld staat op zijn kop vanwege Covid-19.  Inmiddels is onze dagelijkse leefstijl totaal ontwricht en heeft het woord 'lockdown' een zekere mate van populariteit gewonnen bij diverse artiesten. Indien de 'lockdown' langer duurt dan wij hopen, kan dit desastreuze gevolgen met zich meebrengen voor de samenleving. Een factor die iedere dag toeneemt is zeker stress! Hoe zal onze samenleving er over zes maanden uitzien? Eens daarover gedacht? Gevaarlijk ongezond en gefrustreerd.

Als wij het ziektebeeld van Covid-19 oplettend volgen gaat het om een virus dat vooral zorgt voor het niet goed functioneren van ons ademhalingssysteem met name de longen. Maar ook het hart krijgt zeker een grote klap. De longen en het hart begeven het bij de cruciale gevallen. Dit gaat gepaard met een longinfectie met zware interne ontstekingen of het falen van de bloedbanen in ons lichaam ten gevolge van het virus. Daarom is het nu belangrijker dan ooit om voldoende te bewegen voor het stimuleren van een sterk hart en sterke longen. Gemiddeld 30-45 minuten bewegen met de de juiste intensiteit is een goed begin. Meestal gaat de ademhaling dan iets sneller en het praten tijdens bewegen gaat moeizamer. Dat is dus 70-80% van de maximale inspanning. Dit kan minimaal 3 keer per week en de overige dagen kan er gekozen worden voor een mildere sessie.

Voldoende lichaamsbeweging zoals lopen, fietsen, tuinieren, dansen, stapoefeningen, cardiofitness en spierkrachtoefeningen waaronder ook yoga en tai chi, zijn prima. In combinatie met ademhalingsoefeningen zorgen ze ervoor dat onze bloedsomloop direct verbetert en ook de pompfunctie van het hart. Onze longen kunnen hierdoor meer zuurstof opnemen per ademhaling. Specifieke sportoefeningen zoals voetbal, volleybal en basketbal gaan nu even niet vanwege de veiligheidsvoorschriften. Hoe hou je bij contactsporten een afstand van 2 meter? Tafeltennis daarentegen is wel te doen, omdat het maar om twee spelers gaat en de tafel schept al een behoorlijke afstand. Een andere directe invloed van voldoende lichaamsbeweging is het vrijkomen van “het goede gevoel hormonen”. Dit zijn directe stressverminderaars die de hersenen zelf produceren. Denk maar aan het gevoel dat dansen op jouw favoriete nummer bij je oproept. 

Inmiddels zijn er diverse publicaties gepresenteerd die aangegeven dat de mensen met obesitas (ernstig overgewicht) een intensievere Covid- 19 behandelmethode ondergaan. Ze worden behandeld als risicogroep! Het wordt nu hoogtijd dat wij meer dan ooit met zijn allen, hetzij met familie, vrienden, kennissen of buren voldoende lichaamsbeweging een prioriteit geven. De tijd van excuses bedenken is  voorbij en is ons niet ten goede gekomen. Wij hebben voldoende ruimte, goede muziek en de middelen in huis om er een plezierig half uurtje van te maken met zijn allen, dan denk ik b.v. aan de 'fosten prei'. Vergeet niet om deze dagen zeker een boompje te planten en de omgeving schoon te houden. Ook dat is beweging! Laten wij teruggeven aan onze natuur. Laat deze dagen bewust geleefd worden en meetellen.

Sharla Bhagwandin
Fysiotherapeut/Echografist/ Fitness Motivator
Voor reactie: actiefysiophysiotherapy@gmail.com
Advertenties

Saturday 06 March
Friday 05 March
Thursday 04 March