Buurlanden Suriname noteren veel meer Covid-19-gevallen
11 Apr 2020, 01:01
foto
In het Georgetown Public Hospital worden de meeste Covid-19- patiënten behandeld in buurland Guyana.


Het is de Surinaamse autoriteiten tot nog toe gelukt het aantal besmettingen met het coronavirus beperkt te houden op 10. Eén persoon is overleden aan de gevolgen van Covid-19. De buurlanden van Suriname met grotere bevolkingen hebben meerdere Covid-19-gevallen geregistreerd. Guyana heeft het viervoudige aan besmettingen, Frans-Guyana zit bijna tegen de 90 aan, terwijl Brazilië bijna 20.000 geregistreerde infecties heeft. Met alle drie buurlanden heeft Suriname een actief personen- en handelsverkeer dat ondanks de sluiting van de grenzen, stand blijft houden.

Buurland Guyana heeft op 10 april drie nieuwe infecties genoteerd, waarmee het totaal aantal bevestigde gevallen op 40 komt. Het ministerie van Volksgezondheid van Guyana heeft vrijdag bekendgemaakt dat in de 40 gevallen ook de zes geregistreerde sterfgevallen zijn opgenomen.

Drie personen in Guyana bevinden zich op de Covid-19 Intensive Care Unit. Tot nog toe zijn 175 personen getest op het coronavirus, waarvan 135 resultaten negatief waren. In zijn dagelijkse update heeft het ministerie van Volksgezondheid aangegeven dat 29 personen zich in institutioneel isolement bevinden en 13 in institutionele quarantaine.

Frans-Guyana heeft 86 bevestigde Covid-19-gevallen en één geregistreerde dode als gevolg van het coronavirus. Het oosterbuurland registreerde op 4 maart vijf Covid-19-gevallen, allen in Saint Laurent du Maroni, waar Suriname een actief grensverkeer mee heeft. Ondanks het verbod om de grensrivier over te steken, blijft het een probleem om overtreders van het verbod te pakken.

Behalve in Saint-Laurant zijn er ook besmettingen in Kourou, Cayenne en Maripasoela. In het inheemse dorp Cécilia in Matoury is een cluster van 13 infectiegevallen aangetroffen. 13 van de 16 verdachte gevallen zijn positief getest op het virus. Prefect Marc Del Grande heeft opgedragen het dorp op slot te doen. De twee in/uitgangen van het dorp worden permanent bewaakt door de Franse gendarmerie. De patiënten weigerden om overgebracht te worden naar de locatie van overheidsquarantaine in het Hôtel du Fleuve in Sinnamary. De dorpelingen hebben de inperkingsmaatregelen gedurende de verplichte 14 dagen niet nageleefd.

In het zuiden heeft Suriname ook actief personenverkeer. Zuiderbuur Brazilië heeft zijn 1056e dode gerelateerd aan het coronavirus geregistreerd. Het aantal besmettingen zit bijna tegen de 20.000 aan. Op 28 maart waren er nog maar 100 personen bezweken aan de gevolgen van het coronavirus. De reactie van de Braziliaanse autoriteiten op de pandemie kwam vrij laat, door binnenlandse perikelen waarbij president Jair Bolsonaro de wereldwijde inperkingsmaatregelen overdreven vond. Op 17 maart sloot Brazilië gedeeltelijk zijn grens met Venezuela. De volgende dag, op 18 maart, riep de deelstaat Rio de Janeiro de noodtoestand uit om de spreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op 21 maart steeg het aantal besmettingen in twee uur tijd in deelstaat Sao Paolo met bijna 40%.
Advertenties

Saturday 26 November
Friday 25 November
Thursday 24 November