Covid-19 Belém en de 31 dagen van de overheid
06 Apr, 09:18
foto


Op 13 maart jl. maakte de Surinaamse regering plotseling de sluiting van het luchtruim per 14 maart 0:00 uur bekend als maatregel tegen de Covid-19 pandemie. Onze GOL-vlucht Belém, Brazilië, naar Zanderij van 15 maart 0:15 uur kon niet plaatsvinden. Samen met een collega keerde ik terug van een International Workshop Agro-ecologie. Per die datum moesten passagiers zich op eigen kosten vestigen in een hotel.  

Vanaf woensdag 18 maart nam het consulaat van Suriname in Belém, de hoofdstad van de staat Pará, de kosten over en werden gestrande reizigers ondergebracht in een goed hotel en voorzien van 3 maaltijden per dag. Op 16 maart registreerden de gestrande reizigers zich bij het consulaat om in aanmerking te komen voor de repatriëringsvlucht.  Intussen veranderde de situatie ook in Belém, omdat in de staat Pará het eerste positief Covid-19 geval werd geconstateerd op 19 maart.  

De federale overheid voerde net als andere staten van Brazilië maatregelen in waaronder zelf-quarantaine, social distancing en het beperken van mensen in publieke gelegenheden. De SLM begon per 20 maart met de repatriëringsvluchten. Bij de eerste vlucht ging het goed fout met het opgezette quarantaine systeem, onder andere door onverantwoordelijk gedrag van enkele repatrianten van de vlucht uit Miami. Dit was een van de oorzaken dat de overige repatriëringsvluchten vertraagd plaatsvonden en regels voor thuis quarantaine werden verscherpt. 

De groep in Brazilië die vanaf 15 maart zat te wachten werd aangevuld met mensen die op latere data moesten terugreizen tot 82 personen. Wrevel ontstond toen er op 17 maart een SLM toestel met passagiers in Belém arriveerde en leeg terugvloog, ondanks het feit dat er zich in Belém een groep geregistreerde, gestrande reizigers bevond. Het heette toen dat er geen quarantaine mogelijkheden in Suriname waren en Brazilië tot een hoog risico Covid-19 land was verklaard.

Er bleef onduidelijkheid over de datum van de repatriëringsvlucht die uiteindelijk plaatsvond op 31 maart 2020.  Onze status was van gedupeerde veranderd in die van potentiële Covid-19 drager en de behandeling was ook dienovereenkomstig. Het consulaat van Suriname te Belém heeft goed werk verricht om de gestrande reizigers te accommoderen en te voeden, en ook zorg te dragen voor transport naar de airport. 

Middels een gecreëerde Whats-App groep werd ons de nodige informatie verschaft.  Groot probleem was de steeds gebrekkige en onduidelijke informatie vanuit Suriname. Het werk dat iedereen in Suriname heeft verzet aan het vliegtransport, de opvang op de luchthaven Zanderij en het onderhouden van de quarantaine verdient alle waardering. 

Wij zijn in grote problemen gezet door de verloren dagen, gemaakte onkosten, onzekerheid en spanning. Rest nog een vraag. Waarom hebben de autoriteiten het luchtruim niet gefaseerd afgesloten in plaats van abrupt op 14 maart 0:00 uur?  De passagiers van de GOL-vlucht moesten op 14 maart in de avond vertrekken en het heeft ons 17 dagen wachten en 14 dagen in quarantaine is 31 dagen in tijd gekost.  Regeren is vooruitzien.

Dr. Rudi F. van Kanten