Guyana stelt per direct avondklok in
04 Apr, 01:21
foto
De Regent Street in Georgetown met gesloten winkels en bedrijven. In Guyana is vrijdag met onmiddellijke ingang een avondklok ingegaan.


Buurland Guyana heeft vrijdag met onmiddellijke ingang een avondklok ingesteld van zes uur 's avonds tot 6 uur 's morgens. De avondklok geldt tot 3 mei. Er zijn strengere beperkingen opgelegd aan de bewegingsvrijheid van de bewoners. De jongste acties van de Guyanese overheid hebben te maken met de stijging van het aantal besmettingen met het coronavirus. Guyana telt 23 bevestigde besmettingen, terwijl er vier mensen zijn overleden aan Covid-19.

De bewoners van het buurland zijn opgedragen in huis of in hun naaste omgeving te verblijven. Er zijn ook restricties op sociale activiteiten. Bezoek brengen is verboden, evenals het houden van privé party's, huwelijken en anderen. Een bar of rumshop mag ook niet worden bezocht, evenals de zeedijk, een zwembad, kreek of rivier. Een bezoek aan een schoonheidssalon, een club of discotheek is voor een maand uit den boze. Bij begrafenissen mogen niet meer dan tien rouwenden zijn.

Quarantaine of isolatie faciliteiten en gevangenissen mogen niet worden bezocht. Het bezoeken van patiënten in ziekenhuizen, verpleeghuizen, bejaardentehuizen of een andere faciliteit is ook verboden. Er zijn uitzonderingen voor essentiële dienstverleners waaronder zorgverleners, nutsvoorzieningen, gevangenisdiensten, vuilophaaldiensten en luchtverkeerscontrole.

Voor sommige bedrijven is het toegestaan om tussen zes uur 's morgens en vijf uur 's middags open te zijn. Het gaat om banken, pompstations, markten, supermarkten, fruit en groentestands; eetgelegenheden en restaurants mogen alleen werken op basis van levering en take away.

Voor social distancing en religieuze activiteiten gelden ook beperkingen. Voor de transport geldt dat het passagiersaantal per voertuig wordt gehalveerd. Dat geldt voor zowel de bus, de boot als voor een vliegtuig. De luchthavens Cheddi Jagan International Airport en Eugene F. Correia International Airport blijven gesloten voor alle internationale vluchten met uitzondering van uitgaande vluchten, vrachtvluchten, medische evacuatie vluchten, technische stops voor brandstof en speciale goedgekeurde vluchten. Op overtreding van de regels staat gevangenisstraf.