De omstreden Wet Controle Valutaverkeer
02 Apr 2020, 13:31
foto


De wijze waarop De Nationale Assemblee in de ochtend van zaterdag 21 maart goedkeuring heeft verleend aan een nieuwe Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren is een fel omstreden zaak. Het woord omstreden heeft een ruim aantal woorden met dezelfde betekenis, waaronder:  Aanvechtbaar, bedenkelijk, betwist, betwistbaar, controversieel, discutabel, dubieus, kwestieus, niet algemeen aanvaard, twijfelachtig. Om het simpel te houden, iets is omstreden wanneer niet iedereen het daarover eens is.

Er is, en wordt, zoveel gezegd en geschreven, kortom er is zoveel informatie gegeven dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Maar het kan gebeuren dat je door het bos de bo(o)m(en) niet meer ziet. Deze omgekeerde is in principe alleen correct als ook de omgekeerde betekenis bedoeld is: door te veel naar het geheel te kijken, het detail, de enkele boom, niet meer zien.

De Grondwet en DNA
Volgens onze Grondwet, telt ons parlement, De Nationale Assemblee, 51 leden.
Dat is onder Artikel 61. Lid 1 van de grondwet zo verwoord:
‘1. De Nationale Assemblee bestaat uit 51 leden die per district op grond van algemene, vrije en geheime verkiezingen krachtens het stelsel van evenredige vertegenwoordiging bij grootste gemiddelde en voorkeursstemmen worden gekozen’.
In Artikel 71, waaronder de BEVOEGDHEDEN VAN DE NATIONALE ASSEMBLEE zijn geregeld, is onder Lid 1, opgenomen:
‘De Nationale Assemblée is bevoegd te beslissen over alle wetsontwerpen, die aan haar ter goedkeuring worden voorgelegd’.
Iets verderop staat onder WERKWIJZE, Vierde Afdeling,
Artikel 83
1. De Nationale Assemblée vangt haar beraadslagingen niet aan, noch besluit zo niet meer dan de helft der leden tegenwoordig is.

2. (Nieuw) Alle besluiten van De Nationale Assemblée worden genomen met gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen, met uitzondering van het bepaalde in lid 3 van dit artikel en in de artikelen 60, 71 lid 2 en 84 lid 4.

Het STAATSBESLUIT van 10 oktober 1990, houdende bekendmaking van het “Reglement van Orde voor de Nationale Assemblée” (S.B. 1990 no. 43) bepaalt met betrekking tot het nemen van NEMEN VAN BESLUITEN Artikel 58, Alle besluiten worden bij volstrekte meerderheid der stemmende leden opgemaakt, behalve wanneer krachtens wettelijk voorschrift een andere meerderheid is. Volstrekte meerderheid van stemmen is een gewone meerderheid, de helft plus één.

De boom in het bos
‘Met algemene 26 stemmen heeft het parlement op zaterdag 21 maart 2020 de Wet Controle Valutaverkeer en Transactiekantoren goedgekeurd’. (Bron: DNA Nieuws)
Volgens Artikel 61 Lid 1 van de Grondwet bestaat De Nationale Assemblee uit 51 leden.
Wanneer nu de Assemblee met algemene 26 stemmen een besluit neemt en een Wetsvoorstel goedkeurt, dan is die wet niet legaal, omdat niet voldaan is aan de voorwaarde van volstrekte meerderheid: de helft plus 1 (een). Immers, de helft van 51 is 25½. Halve Assembleeleden bestaan niet. Dus wordt 25½ afgerond naar boven, tot 26. 26 + 1 is volgens Bartjens 27.

Als hierbij in aanmerking wordt genomen de uitspraak van het Hof van Justitie van Suriname G.R. No. 15190, van 20 maart 2020, waarin Het Hof onder 5.3.
‘Verbiedt Sapoen en Chitan om zich als lid van DNA uit te geven casu quo als lid van DNA te handelen casu quo zich als zodanig te gedragen, onder verbeurte van een dwangsom van SRD. 100.000,- (Eenhonderdduizend Surinaamse Dollars) voor iedere keer waarop Sapoen en Chitan het bepaalde in dit vonnis mochten overtreden tot een maximum van SRD. 1.000.000,- (Een Miljoen Surinaamse Dollars)’ dan kan niemand om de boom heen.

Of het vonnis van het Hof al dan niet in kracht van gewijsde is gegaan, verandert de contouren van de boom, om bij deze beeldspraak te blijven. Als de leiding van DNA vindt dat op de dag van de goedkeuring van de wet daar nog geen sprake van was, dan trekt ze aan het kortste eind, omdat niet voldaan is aan de vereiste meerderheid van de helft plus 1 en is de wet nietig.

Erkend ze echter dat het onherroepelijk vonnis van het Hof op z’n laatst op zaterdag 21 maart moest worden uitgevoerd, dan is wel aan de voorwaarde van volstrekte meerderheid voldaan, immers de helft van 49 = 24½, afgerond 25, plus 1 = 26. Bijgevolg zijn alle andere wetten die door DNA met 26 stemmen voor zijn goedgekeurd, inclusief die, welke de minister van Financiën van strafvervolging vrijwaart, in gevolge de Wet op de Staatsschuld, ongeldig om het simpele feit dat het parlement contrair aan de Grondwet, 49 leden telde, in stede van 51.

DNA bevindt zich nu, naar het zich laat aanzien, in een Catch-22 situatie: caught between an rock and a hard place (gevangen tussen een rots en een harde plek).

George Orie
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April
Tuesday 16 April