Column: Megaverwachtingen nog niet waargemaakt
25 May 2011, 08:00
foto
Kansen voor de kansarmen en het volk is 'skeer'. De coalitie beloofde verbetering. (Foto: Edward Troon)


Vriend en vijand moest het toegeven. De Nationale Democratische Partij heeft vijf jaar lang hard gewerkt om de regeermacht te verwerven. De sterke man binnen deze combinatie, Desi Bouterse, verwoordde het treffend. “Het was erop of eronder”. Het leek een kwestie van leven op dood. De verkiezingsuitslag was inderdaad verpletterend. Een dreun in het gezicht van het Nieuw Front dat tien jaar onafgebroken aan de macht was.

De Mega Combinatie veroverde 23 zetels. Het onmogelijke werd mogelijk. Ex-legerleider Bouterse en ex-rebellenleider Ronnie Brunswijk, vielen elkaar om de hals. Paul Somohardjo slikte zijn teleurstelling in; door mega-verraad is hij geen parlementsvoorzitter geworden. If you can’t beat them, join them. De regering trad met 36 zetels aan, een riante positie om ongehinderd te kunnen regeren.

Tijdens de verkiezingscampagne zijn veel beloften gedaan. Het Nieuw Front was volgens de NDP vervreemd van het volk. De regeerders gingen niet naar het veld. Ze begrepen maar niet dat het volk ‘pinaart’. Het volk had geen boodschap aan de macro-economische successen, want die waren niet voelbaar in de portemonnee. De Mega Combinatie zou hier gelijk verandering in brengen. En inderdaad, de algemene ouderdoms voorziening en sociale uitkeringen werden verhoogd. Ook Fiso 2 voor de ambtenaren is volledig doorgevoerd.

Terwijl de ene hand geeft, neemt de andere hand het geld dubbel en dwars terug. De Surinaamse munt is met 20% gedevalueerd. De invoerrechten gingen hiermee ook de lucht in. De brandstof werd nog duurder door de devaluatie. Op de hoge prijs kwam een government-take van 50 cent per liter boven op. Deze twee maatregelen hebben enorme impact gehad op de samenleving en zorgen ervoor dat het leven van alle dag meteen duurder werd. En de inflatie van april dit jaar, vergeleken met april 2010 is volgens cijfers van het Algemeen Bureau voor de Statistiek 22.7%. De governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, voorspelde een inflatie rond de 10% voor dit jaar. Ook president Bouterse zei dat de inflatie laag zou blijven. Maar intussen kan de samenleving veel minder voor het geld kopen dan een jaar geleden.

Er is verandering gekomen in het beleid. Maar betekent dit ook verbetering? Is het leven van kansarmen verbeterd, zoals beloofd was? Uit een presentatie van minister Wonnie Boedhoe (Financiën) aan de coalitie blijkt dat 25.000 ambtenaren het nog steeds moeten doen met een nettobedrag van minder dan SRD 700. Veel mensen moeten het zien te redden met een AOV van SRD 425. De lotsverbetering is na een jaar verkiezing niet waargemaakt. Het volk is nog steeds ‘skeer’.

Nita Ramcharan