Covid-19 en de sport
Ja, ook de sport ondervindt enorme invloed van het Covid-19 virus dat in december in China opdook onder de noemer 2019-nCoV. Na een enorm spoor van vernietiging in China te hebben achtergelaten, werd Italië het volgende grote slachtoffer, gevolgd door andere Europese landen en ook de Verenigde Staten van Amerika werden niet gespaard. Zowat alle continenten hebben te lijden van dit dit nieuwe coronavirus, waartegen er nog geen medicijnen zijn ontwikkeld. Grote sportevenementen hebben te lijden van dit virus dat wereldwijd om zich heen grijpt.
De sportindustrie is de grote verliezer van dit virus. Van investeerders, sporters, clubmanagers en hun staf, degenen die er anderszins emplooi vinden, tot supporters op de tribunes en toeschouwers voor de beeldbuis. Kortom, in de hele wereld worden mensen die affiniteit hebben met een of andere tak van sport, geconfronteerd met de verwoestende gevolgen van Covid-19. Aanvankelijk leek men de invloed te onderschatten, want sportevenementen vonden normaal voortgang en bij zo een wedstrijd uit bijvoorbeeld de Serie-A, kwamen tientallen duizenden mensen bij elkaar, zonder dat ze op de hoogte waren van hun eigen status, nog minder over die van anderen. In deze periode is hoogst waarschijnlijk het kwaad geschied, want Italië is naar verluid het zwaarst getroffen land in Europa, met ruim zestig miljoen mensen in quarantaine.
Na deze catastrofe hebben organisatoren van andere sportevenementen met duizenden bezoekers, in een poging een middenweg te vinden, besloten om wedstrijden zonder publiek af te werken. Na evaluatie is uiteindelijk de knoop doorgehakt en besloten invloedrijke voetbalbonden hun competities stop te zetten. Zo werden competities als de Premier league, La liga, de Serie-A, de Bundesliga, Ligue 1 enz. stopgezet. Ook bij andere takken van sport kwam men er niet onderuit om de competitie te stoppen. De bekende National Basketball Association (NBA) stopte haar competitie ook resoluut.
Keken organisatoren van grotere toernooien nog lang de kat uit de boom, hopende dat het tij spoedig zou keren, uiteindelijk gingen ook zij overstag. De UEFA maakte bekend dat de Europese Kampioenschappen die gepland stonden voor de zomer van 2020, zijn uitgesteld tot de zomer van 2021. De play-offs voor deze eindronde die later deze maand van start zouden gaan, zijn verschoven naar de international break van juni 2020. Daarnaast heeft de UEFA ook de Champions League wedstrijden die in de week van 16 maart afgewerkt zouden worden, uitgesteld. Toernooien die geprogrammeerd stonden voor 2021, zijn intussen ook uitgesteld. De Copa-America editie van 2020 is ook verschoven naar 2021. Ook de FIFA heeft alle wedstrijden die gepland waren voor maart en april, uitgesteld. Ook in Suriname zijn de verschillende competities stilgelegd en is de voorgenomen voetbalinterland tegen Grenada, afgelast.
Hoewel vele internationale organisaties uit voorzorg competities hebben stopgezet en of uitgesteld, zien we dat het Internationaal Olympisch Comité tegen de adviezen van het Japan's Olympisch Comité in, halsstarrig blijft vasthouden aan de voortgang van de Olympische Spelen, later dit jaar in Tokio. Dat de sportindustrie door Covid-19 ongekende financiële verliezen lijdt, hoeft geen betoog, maar dat weegt niet op tegen de mensenlevens die op het spel staan. We zullen zien als de geldzucht het wint van de nuchterheid.
Mireille Hoepel
Vandaag
-
08:48
Suriname is geen arm land – het is leeggeroofd
-
06:51
Eerste master Geschiedenis afgeleverd door Faculteit der Humaniora van AdeKUS
-
04:54
Bewolkte zaterdag met kans op onweersbuien
-
02:56
Bijna 5.000 doden in Haïti sinds oktober door escalerend bendegeweld
-
00:57
VS en Suriname starten gezamenlijke medische missie AMISTAD 2025
-
00:01
Minister Ori: Met opgeheven hoofd vertrek ik
Gisteren
- Reactie op 'Waarschuwing tegen...pakken'
- Minister Ramadhin erkent partners voor historische malaria-overwinning
- Lula op Trumps tariefdreiging: 'Brazilië accepteert geen druk'
- Zorgsector versterkt met 160 nieuwe professionals
- NPS draagt Diana Pokie en Dirk Currie voor als ministers
- Bejaarde slachtoffer gewelddadige woningoverval: SRD 50.000 buitgemaakt
- Stemrecht op het spel voor miljoenen Indiërs
- Fly All Ways werkt aan oplossing gestrande passagiers Bonaire
- Waarschuwing tegen terugkeer van oude meesters in nieuwe pakken
- Santokhi, Simons en Adhin in overleg ordentelijke machtsoverdracht
- Steeds meer zon met wegtrekkende buien
- Chileense gletsjers lopen verhoogd risico op instorting en aardverschuivingen
- Rechter: OW moet aanbestedingsbesluit project Van ’t Hogerhuysstraat intrekken
- Column: Kabinetsformatie: Competentie of beloningssysteem?
- Slechts drie vrouwen in het nieuwe kabinet!
Eergisteren
- Santokhi’s toespraak, wanvertoning hypocrisie en zelfverheerlijking
- Regering bereidt transparante machtsoverdracht voor
- Bronto Somohardjo kiest niet voor ministerspost
- De 6 namen NDP ministers bekend
- Politiek is een keuze, geen roeping van God
- Twee aanhoudingen in Regio West voor geweld en smokkelwaar
- ABOP draagt Bee, Abiamofo, Monorath en Huur voor als ministers
- Voortvluchtige verdachte dood aangetroffen na geweldsincident met ex-partner
- OM in hoger beroep tegen vonnis vrijspraak Van den Bergh
- Onweer en nog wat laatste regenbuien
- Santokhi sluit regeerperiode af met onderscheidingen
- Column: Kort door de bocht
- Door modder en manpira’s voor de mangroves van Bigi Pan