Brunswijk glundert: Granman Alalaparu is in zijn nieuw huis
18 Mar 2020, 00:00
foto
De woning van de granman Asongo Alalaparu van de Trio's in Kwamalasasumutu die Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP heeft laten bouwen.


“Grantangi, grantangi, grantangi,” roept Granman Asongo Alalaparu van de Trio enkele keren wanneer hij van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk de vele geschenken ontvangt. Een volledig ingericht huisje met twee slaapkamers en een kantoor, 3 arbeiders, drie maanden voeding en een Utility Task Vehicle (een ATV waarin twee personen naast elkaar kunnen zitten). Brunswijk heeft “maar één afspraak” met de granman: “Dat Abop e wini Kwamalasumutu.”  

Brunswijk is maandag naar Kwamalasumutu gevlogen om persoonlijk aan de granman de sleutels en andere spullen te overhandigen. “Zoals beloofd,” deelt hij mee. “Ik heb niet gelogen, ik heb mijn woord gehouden,” merkt hij op. “Ik heb opzettelijk Slooten en Limbo niet geantwoord toen ze zeiden dat ik loog en ze de huizen wezen waar de granman zou wonen. Het deed me pijn toen ik ontdekte waar die granman woont. Ik ben mijn belofte nagekomen, dit alles komt uit het diepste van mijn hart,” zei Brunswijk. 

Opperhoofd Alalaparu is zichtbaar blij met de woning en al de andere geschenken. Hij laat zien waar hij eerst woonde, een hut tegenover het nieuwe huis. “Ik heb hier lang gewoond, het was niet zo goed meer,” deelt hij aan journalisten mee. “Brunswijk heeft niet gelogen, mi breyti mi breyti,” merkt hij op vanuit zijn nieuwe recliner. Zijn echtgenote heeft ook een recliner. Brunswijk toont al de spullen die hij heeft aangeschaft. Van potten en pannen tot bedden. Voor de hoofdkapitein heeft hij een ATV meegenomen. Brunswijk heeft de avond in het dorp doorgebracht. Een feest hoort er uiteraard ook bij.  Brunswijk wil maar één ding terug van de granman.


De granman achter zijn bureau in het kantoortje dat door de ABOP-voorzitter is gebouwd. 

“Wan afspraak w’o meki. Dati na dat Brunswijk mus wini dya na Kwamalasemutu. Omdat mi wani wroko nanga unu. Mi no e ley. Te mi taki wan sani, mi e doe!” Het project heeft Brunswijk een aardige duit gekost. Alleen aan transportkosten, via de lucht, heeft hij US$ 50.000 neergeteld, deelt hij mee. Hij heeft tien vrachten gecharterd voor het materiaal. Een vlucht kost ruim US$ 5.000 geeft hij aan. “Andere politieke partijen kunnen dit niet, misschien de NDP maar zij neemt uit de staatskas,” merkt hij op. “Dit is mijn geld, verdiend met goud. Ik deel mijn succes met anderen.”

Brunswijk zegt aan Starnieuws dat hij in heel korte tijd alles heeft gerealiseerd. Het in steen opgetrokken huis dat volgens Regionale Ontwikkeling en de districtscommissaris Teresia Cirino van Coeroeni voor de granman is gebouwd, is volgens Brunswijk gewoon een doorgangshuis. Men probeert het volk zand in de ogen te strooien. De granman is zo blij met de hulp en nu heeft hij dat zelf kenbaar gemaakt. De politicus merkt op dat hij niet praat maar handelt. Daarom heeft hij niet geantwoord. De feiten spreken voor zich, benadrukt Brunswijk. 

René Gompers
Advertenties

Wednesday 26 January
Tuesday 25 January
Monday 24 January