RO en dc: Onjuiste informatie Brunswijk over woning granman
16 Feb, 16:50
foto
Woning van graman Asongo Alalalaparu te Kwamalasemutu. Hij kiest ervoor om in zijn hut te leven. Het huis wordt verhuurd aan derden.


Granman Asongo Alalaparu van de Trio te Kwamalasemutu beschikt over een in steen opgetrokken woning, die uit drie slaapkamers, woonkamer, keuken, bad en toilet bestaat. Het huis ligt centraal op korte afstand van het vliegveld. Dit huis is gebouwd door het ministerie van Regionale Ontwikkeling. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk leverde in een filmpje heftige kritiek op president Desi Bouterse. Hij zei geschokt te zijn dat de granman onder erbarmelijke omstandigheden leeft, terwijl andere functionarissen in luxe leven. 

Het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) en districtscommissaris (dc) Teresia Cirino van Coeroeni spreken de beschuldigingen van Brunswijk tegen. De granman woonde aanvankelijk in het huis maar heeft ervoor gekozen niet meer erin te willen wonen, aangezien zijn vrouw hoofdpijn krijgt van de hitte van het in steen opgetrokken huis. De Trio's hebben een eigen woonstijl van bamboe, waarbij hun woningen in de avonduren erg koud kunnen zijn, juist vanwege die omgeving. Kwamalasemutu is omringd door berglandschap. De Trio's hebben ook hun eigen cultuur, gebruiken en gewoonten van leven wat gerespecteerd dient te worden. 

De granman heeft ook ervoor gekozen om bij dat deel van zijn volk te wonen dat geen bereik heeft van de lichtmotor. De lichtmotor verlicht het centrale deel van het dorp. Tevens wordt dit huis door de granman verhuurd, indien er gasten in het dorp komen. Gastenverblijf is daar beperkt. In het huis verblijft nu de aannemer die bezig is een brug te bouwen voor het dorp. De granman beschikt ook over een verblijf aan de Vijfde Rijweg, dat al af is, maar dat nog moet worden ingericht.


Huis aan de Vijfde Rijweg ter beschikking van de granman. 

Het zou volgens RO en de dc goed zijn als Brunswijk zich eerst had laten informeren, in plaats van de nadruk te leggen op de woning en te doen alsof de regering geen aandacht schenkt aan het gebied. De regering is zaken komen aantreffen die allemaal gerealiseerd zouden moeten en/of kunnen worden indien de mensen van Zuid-Suriname al eerder over speciale lijndiensten konden beschikken. De partij van Brunswijk zou deze zaken al lang kunnen hebben gerealiseerd, evenzo de woning voor de granman. De regering heeft recentelijk het drinkwaterprobleem te Kwamalasemutu duurzaam opgelost, zeggen RO en de dc. 

"Het siert de heer Brunswijk niet om onwaarheden te verkondigen in de media en kon de granman beter hebben geconsulteerd omtrent de meest dringende zaken voor het dorp, c.q. het gebied, instede van nu zogenaamd op te komen voor de mensen, met het doel politiek te bedrijven met de noden van deze Surinamers in het binnenland. Opvallend in het filmpje is ook dat de granman niet wordt bijgestaan door zijn reguliere tolken die hem normaliter ook adviseren," stellen RO en de dc. 

Monday 06 April
Sunday 05 April