Cheryl Dijksteel: Waarom de 'Orange Movement? '
17 Mar 2020, 02:54
foto
Cheryl Dijksteel


(Aangeboden)

Ik ben Cheryl, N. Dijksteel. In het dagelijkse leven ben ik verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering van de Faculteit der Maatschappijwetenschappen van de Adekus. Daarnaast ben ik parttime docent op HBO-niveau, voorzitter van de examencommissie van een der HBO-opleidingen en vervul ik verder een adviserende functie inzake Volksgezondheid aangelegenheden t.b.v de vaste parlementaire commissie van Volksgezondheid, van ons parlement. Mijn opleidingsachtergrond ziet er als volgt uit: Doctoraal Rechten, Master in Public Health en Master in Bioethics.

Na de recente vernieuwingen (afgelopen 3-4 jaren) binnen de partij nauwgezet gevolgd te hebben, besloot ik om uiteindelijk niet meer vanuit de kantlijn mijn bijdrage te leveren, maar officieel de stap te maken. Daarvoor heb ik mijn bijdrage middels het schrijven van een aantal geslaagde projecten voor de Orange Movement geleverd. Projecten die tot doel hebben gehad: het duurzaam economisch weerbaar maken van gemeenschappen in verschillende achtergestelde wijken (en ook in het binnenland). Andere beweegredenen zijn de reputatie van de VHP. Zij heeft de afgelopen 30 jaren in coalitie verband (Front) consequent en consistent bijgedragen aan herstel van onze economie. 

Een andere opmerkelijkheid die mijn besluit heeft beïnvloed, is de groei van de VHP bij de verkiezingen van 2015 (37%). 
Vanuit mijn visie gekoppeld aan het verkiezingsprogramma en wederopbouw plan van de VHP, heb ik een lijfspreuk (slogan) ontwikkeld. Deze luidt: ‘Stabiliteit in je zak = stabiliteit in je hoofd, stabiliteit in je hoofd schept ruimte voor ONTWIKKELING.’ 

In Suriname zijn wij geconfronteerd met een niet stabiele wisselkoers en geldontwaarding. Dit heeft verstrekkende gevolgen voor de waarde van ons inkomen. Door factoren eerder genoemd gaat de waarde van ons inkomen achteruit, wil zeggen, wij kunnen veel minder (dan voorheen) doen. Het moment mensen vaker in een situatie van niet uitkomen geraken, belanden zij in een toestand van overleven. te moeten overleven dwingt mensen tot constant nadenken en onder spanning zijn. 

Simpele voorbeelden die een weerspiegeling van het ‘overleven syndroom’ aanduiden zijn: ‘wanneer gaan ze storten’, ‘benzinegeld is op’, ‘zeg je bijles juf of meneer: ik ga volgende maand betalen’, ‘zeg de autobus juf ze hebben nog niet gestort’, ‘ik kan voor vandaag alleen nog brood en melk kopen, dus ze moeten morgen storten', ‘Moet juist op dit moment in de derde week mijn auto stuk’ en ga zo door... Sommigen kunnen niet eens meer hun vaste lasten betalen (denk aan huur die in vreemde valuta is vastgesteld of een hypotheek). Mensen zijn vaker structureel (of zeggen wij liever chronisch?) onder mentale spanning en hebben geen rust in hun hoofd. In de volksmond zeggen wij: ‘Wij zijn compleet gestrest’ of ‘mi ede wows’ (straattaal). Dit komt, omdat wij niet kunnen doen wat wij MOETEN doen met ons inkomen.

Wanneer je kan doen wat je MOET doen met je inkomen - stabiliteit in je zak-, heb je (meer) rust in je hoofd - = stabiliteit in je hoofd- rust in je hoofd maakt ruimte voor positieve energie wat de weg opent voor nieuwe, innoverende ideeën. Je gaat nadenken over: hoe kan ik mij verder ontwikkelen (bijv. weer naar school gaan), hoe kan ik meer  verdienen (een bedrijfje opzetten) of waar kan ik besparen (planten van peper, tomaten en groente bijv., alles groeit overal!), kortom hoe kom ik (VERDER) vooruit- stabiliteit in je hoofd schept ruimte voor ONTWIKKELING - Dit noemt men met een mooi woord ‘Welzijn’. 

Ontwikkelt welzijn zich, ben je in staat te doen wat je WIL (en niet alleen maar wat je MOET). Dit brengt WELVAART met zich mee. Als het gros van je bevolking deze gelegenheid krijgt (van welzijn naar welvaart) dan kunnen wij spreken van ONTWIKKELING. Want dat is daadwerkelijke ontwikkeling!

Er zijn genoeg aanknopingspunten binnen het verkiezingsprogramma van de VHP die mijn uitgangspunt ondersteunen. 
Om een paar te  noemen: 
- Waardevast maken van inkomen
- Banen creëren voor hen die afgestudeerd zijn (vooral d.m.v ondersteunen van kleine ondernemers)
- Bevorderen van talentonderwijs
- Het voornemen om eindelijk een transparant grondbeleid te voeren. 

Vanuit deze slogan wil ik mijn bijdrage leveren. Ga terug naar de basis. Uit welzijn volgt welvaart. Wanneer mensen goed doorhebben dat welzijn het fundament is voor welvaart, zal het duidelijk zijn dat bijv. het pakketten systeem en hoe je aan de pakketten dan wel de goederen in de pakketten moet komen een klinkklare vorm van onderdrukking is. Onderdrukking is een ‘TREFU’ van welzijn!

Dus onthoud: Stabiliteit in je zak = stabiliteit in je hoofd; stabiliteit in je hoofd, schept ruimte voor ONTWIKKELING. Eerst welzijn dan welvaart, het is nooit eerder omgekeerd geweest en zal dat ook nooit worden.

Cheryl, N. Dijksteel, LL.M, MPH, MS Bioethics, 
aspirant DNA-kandidaat VHP
Advertenties