Column: Politieke Borrelpraat 603
15 Mar 2020, 22:55
foto
Cleopatra Jessurun, directeur Volksgezondheid. (Foto: René Gompers)


"Soh, a doro."
"Suma? Baas uit het Bos, oftewel Dokinbosch?"
"Schimpen jullie maar. Corona doro en zie: er wordt nu strak leiding gegeven."
"Wat een virus niet allemaal veroorzaakt: het beleid is wakker geschud."
"Nadat tot tweemaal toe strenge inreisbeperkingen waren afgekondigd die daags daarna weer werden ingetrokken, het ons bekende jojo-beleid."
"Ach, dit was door onwennigheid aan zo een aankomende noodsituatie."
"In ieder geval, is dit hele Corona-ding een welkome afleiding voor die ellende en dat gebrek aan beleid op het koersenfront."
"Desondanks denk ik dat we op de goede weg zijn om gezamenlijk met ferme maatregelen een gevaar, een gemeenschappelijke vijand, zoals ook de ferm overkomende Aloe-baba zei, te lijf te gaan."
"Nu doet hij wel een beroep op die kritische leeghoofden om nationaal, gezamenlijk, eensgezind, eendrachtig zijn regeringsbeleid te volgen."
"Ik luisterde naar de rechtstreekse uitzending van die eerste persconferentie via TVeS, jeetje, wat een geklungel was dat. Allereerst met dat geluid, dat leek op het achtereind van een viervoeter. En dan dat beeld…"
"Ach mang, dat kwam door die breuk in die Amerika 1 of 2 kabel van ons Internet."
"Ja, en al doende leren we; bij de tweede persconferentie vandaag was het geluid een stuk beter, alhoewel ik dat geklungel met die wiebelende desk van dat spreekgestoelte wel gênant vond."
"Gelukkig dat die rampenhoofdman er niet op is gaan leunen; dat zou pas een ramp zijn geworden!"
"Maar door het verbod op samenscholingen van honderd en meer mensen, zullen ook geen massameetings en dat soort holderdebolder dingen meer georganiseerd kunnen worden."
"Oh, wat een zegen, wat een weldoening, wat een rust brengt dat in onze dyugudyugu-tent."
"Ja, maar straks wordt dit als reden gebruikt om de verkiezingen uit te stellen."
"Echt niet. Als we de maatregelen goed ten uitvoer brengen, zal na een eventuele piek rond begin april het ergste begin mei, voorbij zijn."
"De scholen gaan rigoureus morgen dicht. Zal dat zijn omdat de kandidaat-minister van Onderwijs, onze koningin BeeVeeEl-Als daartoe al bevel had gegeven?"
"Wat een vrijpostigheid van dat mens, overigens, hoewel ze hiermee wel misschien die maatregel heeft afgedwongen."
"We zullen als land wel moeten leren om snel in noodsituaties te handelen en met onderling goed overleg de gevolgen van luchtruim dicht, scholen dicht, markten dicht…" "
"Maar de sociaal-zwakkere rij bij Djotehlall mag wel openblijven, waar honderden mensen urenlang dicht op elkaar in de rij stonden voor goedkope basisproducten. Wat een schande overigens als dit het gevolg is van je glorieus beleid."
"Dit land, dit mooie land, waar je niet bang hoeft te zijn om oud…"
"Ach mang, hou je snater en onderbreken jullie me niet. Ik zei dat we gezamenlijk moeten leren nadenken om de gevolgen van de strenge lock down maatregelen het hoofd te bieden."
"Heeft men eraan gedacht om de bejaardencentra nu al te beveiligen? Want daar zit de grootste risicogroep."
"En dat leegkopen van supermarkten is ook maar een grote nonsens. Opeens heeft men wel geld daarvoor en klaagt men niet meer over de hoge prijzen."
"En als men nu zowat al zijn geld aan consumptiegoederen besteedt, heeft men geen geld meer over voor andere behoeften."
"En men is wel bereid risico’s van besmetting te lopen in die overvolle supermarkten. Er hoeft maar eentje daartussen te zijn die in contact is gekomen met iemand die in contact is gekomen met iemand anders die in contact is gekomen met weer iemand die in contact is gekomen met iemand die nog niet wist dat die in Nederland besmet was met dat virus, en je hebt weer een honderdtal besmettingen."
"Net als in China, Italië en Nederland komt de grote piek pas over twee tot drie weken. Dan gaan we weer uitgebreide babbelconferenties houden met slecht beeld en geluid."
"Mang, je zeurt weer over dat ding. A san dati pesa keba."
"Maar allerlei medicijnen-deskundigen en osodresi-guru’s adviseren om allerlei soorten bita en bosthee, citroengrasi, manjabloesem, konsakasiri, tralalawortel en oh-lalapoeders en zo te drinken, omdat het tegen dat virus zou helpen, omdat het de weerstand verhoogt."
"Een andere sabiso weet te vertellen dat mensen die malaria hebben gehad of hebben, geen corona zullen krijgen. Hoe weet die dat als dat coronavirus nu pas binnen ons land is?"
"Dan willen dit soort basi-busi-bisnis-farmaceuten dat het ministerie van Volksgezondheid deze kwasisopromengsels moet goedkeuren en ondersteunen."
"Wat was de reactie van Volksgezondheid?"
"Op die eerste persconferentie gisteren: heel goed, heel gedegen: 'wat niet wetenschappelijk is aangetoond, kan het ministerie niet ondersteunen. Als je vindt dat het je helpt, doe maar."
"Oh ja, dat zei onze Cleomatra van Volksgezondheid."
"Eh boi, petje af voor die mevrouw, echt, die krijgt van mij een pluim met vlag en wimpel en griffel."
"Overdrijf je niet een beetje? Maar ik ben het m.b.t. Cleomatra of patra met je eens, that’s the right person on the right place, at the right time, but under the wrong governement."
"Je zegt weer zomaar dingen vanuit je comfort-zone. Ik ben benieuwd of jij als deel van de regering dat beter zou doen."
"Heb je niet door dat we al lang in een handig gecamoufleerde machtsstaat leven? Dat bedoel ik met 'the wrong governement'. Zolang je met ze meedoet, met dat gefrommel en gemanipuleer, heb je rechten, mag je grabbelen, maar op het moment dat je daar kritiek op hebt of daar niet meer aan wil meedoen of hen de vinger wijst, spuiten ze een hele bronberewagen smurrie tot zelfs in de assemblee over je heen."
"Kijk hoe de Rijme-partij het terecht zwaar oneens is dat de CBvS eist dat er een vrijwaringsclausule voor haar personeelsleden wordt opgenomen in het contract dat zij met de handelsbanken wil sluiten over dat verduisteren van een deel van de kasreserve."
"Wat? Een vrijwaringsclausule? Staat de huidige governor daarachter of wordt hij daartoe gedwongen? Nee, dit kan niet!"
"Maar dan tekent de CBvS dat contract zo te zien niet."
"Dan tekenen ze maar niet en dan zal elke burger de CBvS kunnen aanklagen wegens verduistering van gemeenschapsgeld, want dan weten we zeker dat bepaalde figuren binnen de CBvS weten dat ze de wet hebben overtreden, daarom oefenen ze druk uit om die vrijwaringsclausule in dat contract op te nemen."
"En nu letten we even niet op, omdat al onze aandacht op Corona is gericht. Maar met zo een vrijwaringsclausule in een officieel document is de rechtstaat officieel ten gronde gericht."
"Daarom stem ik bij de komende verkiezingen niet op mensen met hun massa-partijen die de machtsstaat voorstaan, maar op burgers, al zijn ze nieuw en nog klein, die de rechtstaat voorstaan."
"Dat zal wel op het voorhoofd van die burgers geschreven zijn. Succes daarmee. Proost."

Rappa
Advertenties