Coronie heeft kopstukken voortgebracht
07 Mar 2020, 09:28
foto
Ivan Fernald


Veel kader uit het district Coronie heeft zich thans in Paramaribo gevestigd. Een groep succesvolle vrouwen, heeft onlangs motivatiesessies gehouden voor leerlingen in Coronie. Deze vrouwen, die als kind in het Kokosdistrict op school hebben gezeten, hebben zich gebundeld in de onafhankelijke vrouwenorganisatie: Dja Dja Uma Tide. Deze organisatie streeft naar bevordering van een duurzame leef-, woon- en werkomgeving en verbetering van de arbeidspositie van de doelgroep in Coronie. Het prachtig initiatief van Dja Dja Uma Tide heeft mij bewogen om Coronie nader te beschouwen. 

Ondernemerschap
Het district Coronie heeft een roemrucht verleden waar wij trots op mogen zijn. Lange tijd waren Coronianen het toonbeeld van ondernemerschap. Zij waren immers op zichzelf aangewezen en moesten in eigen levensonderhoud voorzien. Er zijn tijden geweest waarbij de kokosindustrie bloeide tot ongekende hoogten en menige Coroniaan in de varkens- en bijenteelt een flinke boterham verdiende. 

Coronie heeft ook een bloeiende agrarische sector gekend, die niet alleen voor voldoende werkgelegenheid zorgde, maar ook een niet onaanzienlijke bijdrage leverde aan de voedselvoorziening van ons land. Fruit, groenten en andere landbouwgewassen werden in georganiseerd verband op grote schaal geteeld en in Paramaribo aan de man gebracht. Daarvoor beschikte de landbouwcoöperatie Coronie over een schip dat op reguliere basis ingezet werd.

De nekslag voor de bloeiende kokosindustrie werd veroorzaakt door de wereldwijde negatieve publicaties. Kokosolie werd vanwege het vermeende hoge cholesterolconcentratie afgewezen voor menselijke consumptie. Tegenwoordig weten wij wel beter. Recent onderzoek heeft aangetoond dat kokosolie juist zeer heilzaam is en multiple toepassingen heeft. Het is een veelzijdig product en het wordt ook gebruikt als medicijn en als beautyproduct. In de cosmetica neemt de vraag naar kokosolie toe. Research op internet laat zien dat kokosolie bijzonder geschikt is als bodylotion en handcrème want het is een ideale moisturizer voor de huid en het werkt onder andere tegen rimpels en eczeem. Het blijkt ook bescherming te bieden tegen de Uv-straling van de zon. 

Rolmodellen
Coronie heeft veel grote zonen en dochters voortgebracht, zowel op intellectueel gebied, politiek, in de sport als op het gebied van kunst en cultuur. De gewezen minister-president, Wim Udenhout, de presidenten Johan Kraag en Jules Wijdenbosch, de vermaarde voorzitter van de Staten van Suriname, Emile Wijntuin hebben allen hun roots in Coronie. Veel lof heeft Emile Wijntuin geoogst voor de wijze waarop hij als parlementsvoorzitter, zich gekweten heeft van zijn taak.
André Kramp is doctor in de letteren en wijsbegeerte met als hoofdvak Engels. Hij is geboren en getogen in Coronie. Kramp is elf jaar directeur van Unesco in Parijs geweest. De onderwijsminister Albert Cameron heeft erkenning gekregen voor zijn bijzondere verdiensten in het onderwijs. De opleiding van leerkrachten kleuteronderwijs is naar hem vernoemd: het Albert Cameron Instituut (ACI). Orlando Ost, ook een zoon uit Coronie, heeft ettelijke jaren op voortreffelijke wijze de functie van directeur vervuld op het ACI. 

Het is gepast om ook de vakbondsleider Harold Sylvester te memoreren. De werken van de journalist, schrijver en dichter Jozef Slagveer mogen niet onvermeld blijven. Michael Slory behoort tot het illustere gezelschap van topdichters. Hij heeft ook bekendheid in Latijns-Amerika verworven met zijn Spaanstalige gedichten. Albert Mungro. econoom en dichter, heeft ook het levenslicht aanschouwd in Coronie. Hij is voor enige tijd District-Commissaris geweest van Coronie. De dichter en voordrachtskunstenaar Sombra (Stanley Slijngard) staat bekend om de originele wijze waarop hij mensen weet te beroeren.

Hulde aan Letitia Vriesde, die op de 800 m atletiek, gouden medailles veroverd heeft op de Panam Championships, Cacso en South American Games. Zij is ook 2e geworden op de wereldkampioenschappen in Göteborg, Zweden 1995. Letitia staat in de annalen van World Athletics, (voorheen de Internationale Associatie van Atletiek Federaties -IAAF) te boek als South American record holder. Coronianen hebben topprestaties geleverd en Suriname groot gemaakt.” Coronie brought honor to the nation”. Deze landgenoten hebben gefungeerd als onontbeerlijke rolmodellen voor alle Surinamers. 

Teloorgang
De achteruitgang van de agrarische sector is voor een deel te wijten aan een inadequate infrastructuur ter ondersteuning van de productie. In de regeerperiode van President Venetiaan is er daarom een aanvang gemaakt met de bouw van een Zeedijk te Coronie om niet alleen het overtollige binnendringende water te weren, maar ook de verzilting een halt toe te roepen. De agrarische sector heeft baat bij een goede waterhuishouding en irrigatiesysteem. Waterbeheer is een absolute voorwaarde voor verhoging van de productie. 

Naarmate steeds meer Coronianen hun kleine zelfstandige onderneming verruilden voor een dienstbetrekking bij de overheid nam het ondernemerschap navenant af. Het aantal private ondernemingen is inmiddels dramatisch afgenomen en veel Coronianen zijn nu aangewezen op een baan bij de overheid om in eigen levensonderhoud te voorzien. De uitdaging voor Coronie is om het ondernemerschap van weleer ingang te doen vinden en de hand aan de ploeg te slaan. 
 
Ivan Fernald

Advertenties