Veiligstellen kasreserve vordert moeizaam
06 Mar 2020, 00:00
foto


De handelsbanken willen zo snel mogelijk de US$ 330 miljoen aan kasreserve ringfencen en het terugbetaalcontract van de gebruikte US$ 100 miljoen tekenen met de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Vanaf 26 januari wordt door de Surinaamse Bankiersvereniging (SBV) onderhandeld met de CBvS. De afronding duurt echter te lang, ondanks afspraken die gemaakt zijn om zo voortvarend mogelijk het contract te ondertekenen. Er zijn twee punten waarop nog overeenstemming moet worden bereikt, zegt Eblein Frangie, voorzitter van de SBV om een reactie gevraagd aan Starnieuws. 

Het contract dat aangeboden is door de bankiersvereniging aan de CBvS is op een aantal punten gewijzigd. Er is bijna dagelijks onderhandeld om te komen tot een vergelijk. Nu zijn de plooien op twee zaken na, gladgestreken. Frangie wil inhoudelijk niet ingaan op de punten waar de schoen nog knelt, omdat er nog onderhandeld wordt. In de terugbetalingsovereenkomst moeten er zekerheden gegeven worden aan de banken. 

Van de US$ 330 miljoen aan kasreserve is intussen tot donderdagmiddag US$ 255 miljoen geringfenced. Hier kan de CBvS niet aan komen. Voor de rest van het bedrag, waaronder ook een deel in goud, wordt conform een overeengekomen plan geringfenced. 

Frangie merkt op dat nadat er gesprekken gevoerd waren met de directie van de CBvS en de voorzitter van de Raad van Commissarissen, verder is gesproken met de nieuwe governor, Maurice Roemer. Hij maakt zich sterk om zaken die in het verleden verkeerd zijn gegaan, recht te trekken. Er is veel tijd in de onderhandeling gaan zitten omdat de SBV alles zo zorgvuldig mogelijk vast wil stellen om herhaling te voorkomen. Daarnaast heeft de CBvS diverse eisen, waarover onderhandeld moest worden. In elk geval wil de SBV uiterlijk deze week alles achter de rug hebben. Het rechttrekken van deze onsmakelijke kwestie (verdwenen reserves) kost veel tijd, geld en energie van alle partijen, zegt Frangie. 

Advertenties