Hoefdraad verschijnt niet bij politie in zaak Van Trikt (update)
28 Feb 2020, 14:32
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft bij de politie afgezegd. Hij is nog niet gehoord bij proces-verbaal in de zaak Van Trikt.


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën is niet verschenen bij de politie om gehoord te worden in het kader van het gerechtelijk vooronderzoek (gvo) in de strafzaak tegen ex-governor Robert van Trikt. Starnieuws verneemt dat de minister de oproep door de politie om gehoord te worden intussen ook heeft afgezegd. Hij moet met spoed naar het buitenland.

Procureur-generaal Roy Baidjnath Panday bevestigt tegenover Starnieuws het geplande verhoor van minister Hoefdraad afgelopen woensdag bij de politie. Dit verhoor is niet doorgegaan, omdat de minister niet kon worden bereikt voor deze oproeping. De pg benadrukt dat de oproep een aangelegenheid is van de rechter-commissaris in strafzaken. Hij bevestigt dat er gisteren een nieuwe oproep is uitgegaan voor zaterdag 29 februari. Vanwege uitlandigheid heeft de minister hiervoor afgezegd.

Het is niet duidelijk of de rechter-commissaris in strafzaken Ingrid Lachitjaran, die de leiding heeft over het gvo, rekening zal houden met zijn vertrek of zal beslissen om hem zelf te horen. Een getuige is niet verplicht een verklaring af te leggen bij de politie, maar is volgens artikel 194 van het wetboek van strafvordering wel verplicht om voor de rc te verschijnen om gehoord te worden als hij daartoe is gedagvaard. 

Verschijnt Hoefdraad ook niet bij de rc, dan kan deze op basis van hetzelfde artikel 194 lid 2 hem andermaal dagvaarden of een bevel voor zijn medebrenging uitvaardigden. Starnieuws meldde al op 9 februari dat Hoefdraad ook gehoord wordt in de strafzaak tegen Van Trikt. Het onderzoek is op 3 februari aangevangen. Van Trikt, die op 6 februari is aangehouden en in verzekering is gesteld, wordt onder andere verweten dat hij oneigenlijke contracten heeft getekend met het Belgische bedrijf, Clairfield, zijn eigen bedrijf Orion en overfacturering van voertuigen. Zijn zakenpartner, de accountant Ashween Angnoe, managing partner van Orion Assurance & Advisory is inmiddels ook aangehouden en in verzekering gesteld.

Gehandeld in opdracht van Hoefdraad
Irvin Kanhai, raadsman van de verdachte Van Trikt, zei eerder aan Starnieuws dat zijn cliënt hem heeft aangegeven dat hij in opdracht heeft gehandeld van de minister van Financiën. Van Trikt zou daar bewijzen van hebben. Hoefdraad heeft steeds ontkend iets af te weten van de malversaties die gepleegd zouden zijn door de ex-govenor. 

Een maand geleden heeft de Financiën minister zich nog fel uitgelaten over Van Trikt en de misstanden op de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Regeringscommissaris Vijay Kirpalani bij de CBvS, heeft op een persconferentie aangegeven dat hij op 27 december 2019 door Hoefdraad hierover is geïnformeerd.

Aangifte tegen Hoefdraad
Deze zaak staat los van het oneigenlijk gebruiken van de vreemde valuta kasreserve van de handelsbanken. Hieromtrent hebben Activiste Xaviera Jessurun en de politiek partij DA'91 een verzoekschrift ingediend voor een strafrechtelijk onderzoek tegen Hoefdraad. De partij STREI is een stapje verder gegaan in hun verzoekschrift en heeft meerdere strafbare feiten aangehaald, waaronder verduistering geld of geldwaardig papier, diefstal, statutair verboden transacties, vervalsing van bescheiden, bewijsstukken, aannemen van giften of beloften, dwang van ambtenaren en ongeoorloofde verrijking.
Advertenties