Moody's handhaaft speculatieve rating Suriname
26 Feb, 04:38
foto
De vergelijking van de kredietbeoordelingen van Moody's, Standard & Poor's en Fitch.


De hoge schuldenlast van de overheid en de zwakke betaalbaarheidscijfers zijn reden voor kredietbeoordelaar Moody's om zich met zijn caa2-rating te scharen achter het kredietbeoordelingsbureau Fitch. Begin dit jaar heeft Fitch Suriname de laagste kredietstatus in de geschiedenis van het land toegekend. De CCC-rating van Fitch - gelijk aan de caa2 van Moody's - geeft een extreem speculatieve kredietstatus aan, één waarbij investeerders/geldschieters ernstig rekening moeten houden met wanbetaling. Suriname geldt dus als een land met zeer hoge risico's met de handhaving van Moody's overall B2-rating.

De economische kracht van het land krijgt van Moody's de rating B2 wat staat voor extreem speculatief. De rating weerspiegelt volgens de kredietbeoordelaar de kleine omvang van de economie en de beperkte diversificatie in vergelijking met gelijk-gewaardeerde landen. Voor zijn bestuurskracht luidt het verdict B3 (extreem speculatief), wat de institutionele beperkingen op het gebied van beleidseffectiviteit en uitvoering weerspiegelt.

Moody's heeft in een persbericht zijn periodieke rating analyse van Suriname vrijgegeven. De tussentijdse rating analyses zijn nuttig om een actieve dialoog tussen het Moody's analyse team en de autoriteiten in het geval van een soevereine rating op gang te houden en de meest recente informatie te delen. Via het Nationaal Informatie Instituut zegt het ministerie van Financiën: "Al met al geeft de analyse dus aan dat Moody's de economische groei erkent en vooralsnog stabiele verwachtingen koestert." Het ratingsbureau bezoekt Suriname in augustus en zal dan een evaluatie van de rating doen. "Het in stand houden van de rating wordt door de Surinaamse autoriteiten als positief ervaren en ze zetten het pad van economische en sociale hervormingen onverstoorbaar voort," laat het ministerie van Financiën optekenen.

Monday 06 April
Sunday 05 April