Brazilië: Moord piekt in deelstaat Ceará, politie staakt
25 Feb, 22:34
foto
Het leger patrouilleert nu door de straten van steden en dorpen in de noordoostelijke Braziliaanse deelstaat Ceará. (Foto: AFP)


De autoriteiten in Brazilië zeggen dat 147 mensen zijn vermoord in de noordoostelijke deelstaat Ceará tijdens de eerste vijf dagen van een militaire politiestaking. Het aantal moorden ligt vijf keer hoger dan normaal, ondanks de inzet van het leger om door de straten te patrouilleren.

Het geweld heeft geleid tot de annulering van carnavalfestiviteiten in verschillende steden op het hoogtepunt van de zomervakantie. De politie begon haar staking op 19 februari en eist een loonsverhoging.

Politieagenten mogen volgens de Braziliaanse wet niet staken en vorige week oordeelde een rechtbank in Ceará dat degenen die het verbod tartten in de gevangenis konden belanden. Meer dan 200 stakende politieagenten zijn de afgelopen dagen geschorst.

Maandag arriveerden de ministers van Defensie, Fernando Azevedo e Silva, en van Justitie, Sergio Moro, in de hoofdstad Fortaleza van Ceará om toezicht te houden op de reactie van het leger op de politiecrisis. "De situatie is nu onder controle", zei Moro.

Vorige week raakte de Braziliaanse senator Cid Gomes gewond nadat schoten op hem waren afgevuurd tijdens een confrontatie met de stakende politie in de stad Sobral in Ceará. De 56-jarige senator reed met een graafmachine naar een hek waarachter een groep gemaskerde militaire politieagenten protesteerde toen hij werd geraakt door twee kogels.

Monday 06 April
Sunday 05 April