IDOS-opiniepeiling: Nek-aan-nekrace NDP en VHP
20 Feb 2020, 13:43
foto
De voorkeur van kiezers in Paramaribo ruim drie maanden vóór de verkiezing. De IDOS-peiling is van 24 januari tot 14 februari gehouden.


Uit een IDOS-opiniepeiling in de periode 24 januari-14 februari blijkt dat 84.4% van de kiezers ontevreden is over de economische situatie. 77.2% geeft aan, dat de huidige situatie waarin Suriname verkeert, slechter is dan wat het een jaar geleden was. De regering Bouterse-Adhin krijgt een gemiddelde cijfer van 4.6 voor het beleid zoals zij dat over de afgelopen vijf jaar voerde. Volgens de berekeningen op basis van de peiling zouden NDP en VHP elk 4 zetels in Paramaribo krijgen. De NPS is goed voor 2 zetels, de ABOP 1 en de groep zwevende kiezers houdt 6 zetels vast. 

De afgelopen tijden maakte de Surinaamse gemeenschap kennis met peilingsresultaten van diverse bureaus, die als belangrijkste kenmerk hadden dat meeste via diverse social media channels zijn afgenomen. Bij velen riepen de resultaten daarvan vraagtekens op en werd tegelijkertijd aan het IDOS gevraagd om wederom een opiniepeiling te doen. Vijf jaar geleden had het IDOS immers gezegd met opiniepeilingen te stoppen. De reden hiervoor was dat het IDOS na ruim 25 jaar de gemeenschap actief middels peilingen gediend te hebben, het tijd vond dat aan anderen over te laten.

De eerste IDOS-opiniepeiling vond plaats vóór de demonstratie van 17 februari, welke zeker van invloed zal zijn op het stemgedrag. De bevindingen van de peiling beperken zich Nickerie, Wanica, Commewijne en Paramaribo. In totaal werden op basis van de voorlopige kiezerslijst 1026 personen in een zogenaamde 'face to face' (persoonlijke vraaggesprekken) geïnterviewd. De foutenmarge is ± 3%.

Een van de belangrijkste politieke veranderingen, die de regering-Bouterse tot stand heeft gebracht, is het verbod dat partijen zich als combinatie voor een verkiezing in kunnen schrijven. Zonder in te gaan op het democratisch gehalte van de wijziging(en), moet wel gesteld worden dat de NDP-regering met dit strategische besluit ervoor zorgt, dat de macht van het gecombineerd een verkiezing ingaan tegen de NDP danig verzwakt wordt. Uiteraard zijn er mogelijkheden om hier onderuit te komen middels zogenaamde lijstverbintenissen of simpelweg door met een voor de gelegenheid gecreëerde éénheidspartij aan de komende verkiezingen mee te doen, stelt IDOS. 



Iets meer dan een kwart (25.9%) van de ondervraagde kiezers verwacht dat de economische situatie van Suriname er over 12 maanden beter uit zal zien dan nu het geval is, terwijl 31% verwacht dat het er nog slechter uit zal zijn dan nu.

U kunt het artikel van IDOS hier downloaden.  
pdf-icon.gif IDOS_Opinipeiling_Januari_2020_artikel.pdf                
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April