Debipersad: Waarom muntbiljetten in de kluis gehouden?
19 Feb 2020, 06:41
foto
Steven Debipersad, bestuurslid VES.


Steven Debipersad, secretaris van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) vraagt zich af waarom al die tijd het ministerie van Financiën de muntbiljetten van SRD 1 en SRD 2.50 niet in omloop heeft gebracht. Zeker als het ministerie bekendmaakt dat het gaat om biljetten uit 2004. "Waarom zijn ze al die tijd in de kluis gehouden?" stelt Debipersad in gesprek met Starnieuws.  

Financiën heeft tot en met 17 februari SRD 855.232 aan waarde in omloop gebracht door deze muntbiljetten. Aanzienlijk veel meer dan vorig jaar. Debipersad zegt dat er ruim SRD 9 miljard in omloop is. De muntbiljetten die nu in grote hoeveelheden in omloop zijn gebracht, zullen nu nog geen inflatoire effect hebben op de economie. Maar hij merkt op dat deze trend niet moet worden voortgezet. Als men hiermee doorgaat, zal er monetair inflatoir effect hebben. 

Debipersad merkt op dat afgelopen jaar overal een grote vraag was naar munten. Winkeliers konden geen kleingeld teruggeven. Supermarkten, restaurants, TBL Cinema en diverse zaken hebben zelfs hun prijzen aangepast en afgerond naar boven. Volgens het bericht van het ministerie blijkt dat het geld er al die tijd was. Dan waren biljetten zestien jaar in de kluis van de Centrale Bank van Suriname. De econoom vindt dit vreemd, want het probleem had dan allang opgelost kunnen worden. 

Het is belangrijk om goed te communiceren met de samenleving, stelt Debipersad. Ineens worden grote hoeveelheid bankbiljetten in omloop gebracht in plaats van munten, en er worden geen mededelingen over gedaan. Het VES-bestuurslid merkt op dat het vertrouwen in de monetaire autoriteiten alleen gewonnen kan worden als er transparant beleid wordt gevoerd. 
Advertenties

Friday 06 December
Thursday 05 December
Wednesday 04 December