Brunswijk mikt op 15 zetels de komende verkiezingen
12 Feb, 02:52
foto
ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk neemt een flinke hap van de taart. Dinsdag is het dertigjarig bestaan van de partij gevierd tijdens een 'huis-feest'.


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP), mikt op het behalen van vijftien zetels bij de verkiezingen van 25 mei 2020. Dit zei hij dinsdag bij de viering van het 30-jarig bestaan van de politieke organisatie. In het partijcentrum aan de Verlengde Keizerstraat is een dankdienst gehouden. Brunswijk zei dat de ABOP niet weg te denken is en uitgegroeid is tot een nationale partij. "Zonder bevrijding geen ontwikkeling", merkte hij op. 

ABOP-ondervoorzitter Hendrik Cairo zei dat de partij zich niet slechts richt op verkiezingen, maar op ontwikkeling. De partij is opgericht op 11 februari 1990. Tijdens een bijzonder congres is Petrus Domini gekozen als eerste voorzitter van de partij. Vanaf 1991 heeft de ABOP deelgenomen aan de verkiezingen, maar wist in 2005 een zetel te behalen. Brunswijk heeft vanaf 2005 de geel-zwarte partij verder gestalte gegeven. Hij is de derde voorzitter.  

Tijdens de bijeenkomst werd stilgestaan bij de hoogte en dieptepunten die de ABOP in drie decennia heeft meegemaakt. De ABOP maakte, in A Combinatie-verband, na de verkiezingen van 2005 deel uit van de Nieuw Front-regering. In 2010 verwierf de partij drie zetels en is in zee gegaan met de NDP-regering. In 2015 veroverde de partij vijf zetels, maar belandde in de oppositiebanken. Tijdens de vergadering is er flink kritiek geleverd op het beleid van de regering, waar voormalige partner BEP deel van uitmaakt. "Bouta nanga BEP pina a kondre", stelde de politicus. Het land is bankroet geraakt onder deze regering. De ABOP maakt zich klaar om de regeermacht over te nemen na 25 mei en de koers die moordend is, omlaag te brengen. 

Volgens Brunswijk zijn er genoeg deskundigen in huis om het land weer op het juiste spoor te krijgen. De strategie is al uitgedacht. In plaats van showprojecten moet de productie worden gestimuleerd. Er zal geïnvesteerd moeten worden in diverse sectoren om de verdiencapaciteit van het land weer op te krikken. Suriname is ondergedompeld in de schulden. Brunswijk en andere sprekers benadrukten dat ABOP een visie heeft om uit het diepe dal te kunnen geraken. De ABOP is een factor, waarbij nog drie maanden te gaan om het falende beleid tot staan te brengen. Het schip is aan het zinken. 

Paul Abena, voorzitter van Seeka, die een samenwerking is aangegaan met de ABOP, zei dat Brunswijk voor hetere vuren heeft gestaan. Hij is ervan overtuigd dat na de verkiezingen het tij zal worden gekeerd. Het volk zal ervoor zorgen dat er verandering komt, want zo kan het niet verder. "Seeka is in de juiste boot. Het wachten is nu op de verkiezingen," zei Abena. 

Thursday 02 April
Wednesday 01 April
Tuesday 31 March