Column: Welvaartsziekten
06 Feb, 00:59
foto
Foto: sideplayer.nl


Toen ik opgroeide was de school een feest. We zorgden ervoor om minstens een kwartier voor aanvang aanwezig te zijn, zodat we konden knikkeren of ‘zoentjie’ konden spelen. In de pauzes werden de broodjes zo snel mogelijk verorberd, om genoeg tijd over te houden voor‘dyompofutu of schoppesteentje’. Er heerste altijd een gezellige drukte op het schoolterrein. Voorbijgangers wisten meteen wanneer het pauze was. Kom je tegenwoordig vóór aanvang  of tijdens de pauzes langs scholen, dan is de kans groot dat je alleen maar tegen hoofdhaar aankijkt. De kinderen zijn namelijk de hele tijd aan het turen op het scherm van hun eigen mobieltje of tablet of op dat van een vriendje of vriendinnetje.

Ik kan het niet genoeg benadrukken dat wij (ouders, leerkrachten en beleidsmakers) liever vandaag dan morgen de strijd tegen overmatig mobielgebruik onder schoolgaanden, moeten aangaan. Ouders denken helaas dat het voldoende is dat kinderen goed zijn in taal en rekenen. De harde realiteit is echter dat kinderen die onvoldoende bewegen een grotere kans hebben om obesitas te ontwikkelen. Ik had al eerder aangegeven hoe ernstig deze ontwikkeling is. Obesitas is op zich al nadelig voor de gezondheid en lijdt in sommige gevallen ook tot hart- en vaatziekten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet tegen de ontwikkeling van de moderne technologie, het is zelfs noodzakelijk. De toegang tot informatie is nooit eerder zo gemakkelijk geweest. Voorts kan je heel snel contact maken met familie en vrienden overal in de wereld. We kunnen ons geen wereld meer voorstellen zonder internet, smartphones, tablets etc. Waar we echter voor moeten waken is, dat kinderen zo opgaan in deze gadgets, waardoor ze geen of minimale lichaamsbeweging hebben. Als een kind met de auto naar school gebracht word en elk vrij moment (voor school en in de pauzes) met gadgets bezig is en niet op een sportschool zit, dan begrijp je zelf ook dat zo een kind te weinig beweging heeft per dag.

Deze ontwikkeling is zorgwekkend, want onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen elke dag minstens 1 uur moeten bewegen. Bewegen is goed voor het hart en vermindert het risico op hart- en vaatziekten. Daarnaast moeten kinderen minstens 3 keer per week activiteiten doen die de spieren en botten versterken. De lange rijen bij de fastfood restaurants geven aan dat we ook te vet eten. Een leefstijl waarbij kinderen dus te weinig fysiek actief zijn en daar bovenop ook ongezond eten, lijdt op termijn tot zogenaamde welvaartsziekten als kanker, obesitas, diabetes mellitus en hart- en vaatziekten. Deze ziekten kwamen vroeger veel meer voor in welvarende landen dan in derde wereldlanden. Ouders, ik begrijp dat het niet altijd mogelijk is om uw kind in te schrijven bij een sportvereniging, maar laten we in het belang van onze kinderen de hand in eigen boezem steken en desnoods teruggaan naar 'fosten prei'. 

Mireille Hoepel