Column: Politieke Borrelpraat 597
02 Feb, 22:39
foto
Steven Cotinho, directeur De Surinaamsche Bank. (Foto: René Gompers)


“Fikken af van ons spaargeld.”
“He, Jules, hou het netjes. Zeg: handen af van ons…”
“Neks ‘handen af’, als een stel gejaste en gedaste rovers, die liegen dat het uit al hun lichaamsopeningen komt, als zo een boevenbende op welke manier dan ook zonder mijn medeweten, zonder mijn toestemming, mijn zuurverdiend spaargeld komt jatten, heb je geen handen of vingers, maar fikken.”
“Rustig, Jules, denk aan je drukbloed, suiker, gal en zout. En straks gaan ze ook de muilkorfwetten uit de koloniale tijd op je toepassen.”
“Ik sta niet als die kortsluiting-jongen even na zeven met een schiettuig te dreigen naar de president op m’n FB-pagina.”
“Stommeling! Die brengt onze vrijheid van meningsuiting gewoon in gevaar, maar om hem, al is het tijdelijk, op te sluiten…, jeetje, helemaal gouverneur Kielstra-style.”
“Ai, die liet het statenlid Wim Bosch Verschuur tijdens de Tweede Wereldoorlog wegens kritiek te Copieweg opsluiten.”
“Blijf af van Steven! We want Steven!”
“Jeetje Sjaak, wat is er met je? Je komt zo leuzen scanderend hier binnenlopen.”
“Ik kom net van het pleintje bij de DSB, ja mang, eindelijk komt een beetje  middenklasse krachtig op, niet met oeverloze rechtszaken of eentonig schelden op Bouta.”
“Dan wat was er zo geweldig daar bij het DSB-hoofdkantoor?”
“Daar sprak een jonge en gemotiveerde bankdirecteur. ‘Het gaat niet om mij, zei hij vrij, maar om het personeel, om de bank, om het volk. Deze rotzooi moet nou eens ophouden.”
“Dat is mannentaal, geen taal van bangeriken, kruiperige strooplikkers, bobboh’s, die ter wille van het veiligstellen van hun belangen, maar meedoen met de plunderbende.”
“Mijn paarse regering doet iets goeds; ze gebruikt ongebruikte tegoeden van de bourgeoisie, van de gegoede middenklasse, om voor het arme, pinarende volk uien en aardappelen aan te schaffen en nog veel meer te doen.”
“Ha, ha, Aloe Baba en de veertig Uienrovers.”
“Jullie houden ervan om een grap van serieuze zaken te maken.”
“Hou die domme massa maar zoet, ja, met brood met andermans kastegoeden.”
“Maar Steven zei wel eerlijk dat de RvC van de bank, waar hij vanochtend ter vergadering ging, hem vanaf dag 1 heeft ondersteund in zijn fight tegen de hebberigheid van de CBvS.”
“Tijdens Bosje werd een buitenlandse bank alhier ook gedwongen om zijn valutategoeden af te staan aan de plundermachine. Toen de bankdirecteur pertinent weigerde, werd de vergunning van de bank ingetrokken. Tot uit het buitenland moest een banktopper komen om de zaak in het reine te brengen.”
“Maar Steven zei zelf dat hij in het vervolg z’n toon moest matigen en z’n woorden beter moest kiezen.”
“Maar opeens wist niemand wie hem wilde ontslaan.”
“Dus je wil me zeggen dat dat bericht in Times van zaterdag fake news was? Ik denk dat het anders was gelopen als het DSB-personeel niet zo snel en zo ferm had gereageerd.”
“Ik walg vaak van die klokkenluiderige dingen van Azzizdaarkoemaar, maar deze keer was hij goed, vrij vertaald: VeePee e lee plus a las’ing.”
“Jeetje, ja, wat een onsmakelijke vertoning was dat daar in Wanica bij de uitreiking van die Bereidverklaringen voor een bouwkavel. Weet je dat velen nog steeds denken dat dát al hun Toewijzingsbeschikking is?”
“En wat was er zo onsmakelijk aan als arme mensen eindelijk een Bereidverklaring voor een bouwkavel krijgen?”
“Dat er een hoop paarse politieke propaganda ervan wordt gemaakt, terwijl het een overheidsgebeuren is, geen politiek gebeuren.”
“Maar de Groenen en de Oranjes deden dat ook in het verleden.”
“Ook toen was het onkies, nu ook. En dan komt de voorzitter van de ministerraad daar mensen die kritiek hebben op die diefstal van de kasreserve ‘halfhoofden’ noemen. Gejuich bij die leeghoofdige vlaggenwappers van hem aldaar, maar is dat zijn niveau geworden?”
“Welk niveau bedoel je?”
“De man heeft het over kasreserve, spreekt dat woord ook zo denigrerend uit, terwijl n’a mi spaarmoni de drape, dan zegt hij wel eerlijk en doodleuk dat de overheid zich niet aan de afspraak heeft gehouden om dat geparkeerd geld samen met de banken te investeren, met andere woorden: dat geld van burgers is door onze overheid eigenhandig, eigenmachtig, eigendunkelijk, eigengereid besteed, o.a. aan het betalen van de uien- en aardappelen import.”
“Dan zegt hij: rustig, rustig, er komt morgen of overmorgen een verklaring van de regering. Hij is zeker geschrokken van die commotie door die ‘halfhoofdige mensen’ die het volk opjutten.”
“Dan zal die geweldige regeringsverklaring van’em zeker vol leeghoofdige leugens, kwarthoofdige verzinsels en heelhoofdige verdraaiingen zitten. Niemand gelooft ze daarom meer.”
“En voor wie brengen ze die verklaring? Voor hun dommemassa-aanhang? Die gelooft toch alles van hun. Voor ons halfheelhoofden? Wij geloven toch niets meer van hun.”
“He, rustig aan, noem mensen geen domme massa; mijn mensen kunnen tenminste het volkslied zingen.”
“Maar Borry Rebenstein kon daar bij de bank tenminste voor een kleine geluidsversterking hebben gezorgd, zo een hand-luidspreker die op batterijen gaat.”
“En z’n pet afdoen, zo op de zondagochtend.”
“Dat fu den paars man fu mi. Als het om iets van ons ging, was er daar al om zeven uur op de zondagochtend een geluidsinstallatie, getest en al, en was alles met paars versierd en grote posters met duidelijke leuzen geplakt en stond een zangkoor te oefenen.”
“En hadden vrouwen daar zeker ook een nachtwake gehouden, ja toch?”
“Ach, ik stoor me niet aan je spotternijen. Den sma fu mi sab’orga, ab discipline, ab…”
“Den ab app, so beb tapa web, sondro rep en step. Wacht maar, die koers van de euro is al boven de 9, met die van de US in sem kielzog.”
“M’o sakaaaah koers, nanga mi moffooooh, soh kooooh.”
“Leuter niet, de grootste koersdaling van onze munt was tijdens het bewind van jouw Groene Ronald von Para en z’n Nul-optie.”
“Maar toen pinaarde iedereen: arm, rijk en middenklasse.”
“Maar tenminste hadden we laatst een veel gevuldere tent daar op Domburg dan met die vrouwen op hoge hakken, vanochtend daar bij de DSB. En kijk wat we de districtsmensen brachten: ontwikkelingsprojecten, verbetering van de weg naar Highway…”
“Ja, en een hoop beloften voor na 25 mei, dus stem op ons dat we terugkomen. Jeetje, wat goedkoop.”
“En pas na 10 jaren beleid en ‘belijd’, zonder tijd ten spijt, weten jullie opeens waar deze mensen behoefte aan hebben?”
“Wacht, ik ga straks naar dat Kringengesprek luisteren. Steven is ook daar. Gelukkig is er weer rust in de Dee-Es-Bee-tent.”
“En een jonge, krachtige directeur weet zich nu gesteund door zijn personeel, de RvC en zijn grote schare klanten. Proost daarop.”

Rappa
Advertenties